Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε επενδύσεις στις ΑΠΕ τα κεφάλαια από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

tags :
Σε επενδύσεις στις ΑΠΕ τα κεφάλαια από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Ο επικεφαλής της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως η ΔΕΗ θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ικανοποιητικό τίμημα από την εκποίηση των ατμοηλεκτρικών σταθμών
«Ο λιγνίτης, με επιχειρηματικά κριτήρια, είναι δυσβάσταχτος για τη ΔΕΗ».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας χθες (27/2) στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, σε μια προσπάθεια να πείσει πως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων που τις τροφοδοτούν, αποτελεί θετική εξέλιξη για τη ΔΕΗ που απαλλαγμένη πλέον από το βάρος του λιγνίτη, θα μπορεί να στραφεί σε επενδύσεις στο εξωτερικό ώστε να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη, αλλά και στις ΑΠΕ.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, η ΔΕΗ επιδιώκει να πετύχει ένα καλό τίμημα από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων ώστε να αξιοποιήσει τα κεφάλαια για επενδύσεις στις ΑΠΕ όπου σύμφωνα με τις εισηγήσεις των συμβούλων της θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 2 GW.
Με άλλα λόγια η ΔΕΗ θα πρέπει να δεκαπενταπλασιάσει τη σημερινή παραγωγή της σε ανανεώσιμη ενέργεια.

Διάθεση 750 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο της νέας θέσης του, ότι δηλαδή ο λιγνίτης είναι δυσβάσταχτος για τη ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης εξήγησε ότι την τελευταία τριετία η επιχείρηση έχει διαθέσει 750 εκατ. ευρώ για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον λιγνίτη, οι οποίες όπως είπε, θα αρχίσουν να αποδίδουν στην επιχείρηση μετά από μια πενταετία.
Πάντως δεσμεύτηκε έναντι των εργαζομένων ότι δεν θα θιγούν τα εργασιακά τους δικαιώματα και έναντι της τοπικής κοινωνίας ότι θα τηρηθούν οι περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΔΕΗ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θα πωλήσουμε τα εδάφη των ορυχείων, αλλά τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και τελικά υπόλογος έναντι της τοπικής κοινωνίας θα παραμείνει η ΔΕΗ».

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης