Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπανδρέου: Καμία ρεαλιστική λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ χωρίς τον όρο Μακεδονία – Επίθεση σε Καραμανλή

Παπανδρέου: Καμία ρεαλιστική λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ χωρίς τον όρο Μακεδονία – Επίθεση σε Καραμανλή
Το 2008 είχαμε χαράξει με τον Καραμανλή την εθνική κόκκινη γραμμή – Σήμερα έκανε πίσω για μικροκομματικούς λόγους είπε ο κ.Παπανδρέου
Την θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ρεαλιστική λύση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ χωρίς να περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συνεννόηση στα πολιτικά κόμματα για τα εθνικά θέματα.
Σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι επί θητείας του στο ΥΠΕΞ οι δύο πλευρές είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με το όνομα Gorna Makedonia, η οποία δεν προχώρησε, λόγω εσωτερικών αναταραχών στη γείτονα με τις αντιδράσεις της αλβανικής πλευράς.
Επιπλέον, ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι το 2008 μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε χαραχτεί η «κόκκινη εθνική γραμμή» για το όνομα της πΓΔΜ στην βάση της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων.
«Σήμερα όμως ο κ. Καραμανλής έκανε πίσω από εκείνη την γραμμή για μικροκομματικούς λόγους» υποστήριξε ο κ.Παπανδρέου, σημειώνοντας πως η θέση του αυτή είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά συνεδρίασης της Βουλής.
Μάλιστα όπως είπε, αν δεν πετύχουμε λύση με σύνθετη ονομασία υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος όλο και περισσότερες χώρες να αποδεχτούν τη σκέτη ονομασία Μακεδονία και η Ελλάδα να βρίσκεται διαρκώς υπό πίεση.
Κατανοώ τη διάθεση του κόσμου αλλά από την άλλη δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα χωρίς τον όρο Μακεδονία.
Άλλο είναι το ιδεατό και άλλο οι πραγματικές επιλογές» είπε ο κ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να επιλυθούν τα ζητήματα των συμβόλων και του μεγαλοϊδεατισμού.
Ερωτηθείς για τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που υπήρξε και συνεργάτης του, είπε ότι «είναι καλό μυαλό, εγώ δεν τον είχα υπουργό Εξωτερικών», ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανό να έρθει στη Βουλή τελικά το σύμφωνο με την πΓΔΜ για το όνομα, παρά τις δυσκολίες.
Για το θέμα της Novartis o κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει και σκάνδαλο και σκευωρία» ενώ επέρριψε τεράστιες πολιτικές ευθύνες στη διακυβέρνηση Καραμανλή, στην όποια όπως είπε οι φαρμακευτικές δαπάνες εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
«Δεν έβγαζαν δελτία τιμών στα φάρμακα» είπε ο κ.Παπανδρέου, τονίζοντας ότι  δεν πρέπει μεν να ρίχνεται γενικώς λάσπη σε πολιτικούς αλλά ξεκαθάρισε ότι αν υπάρχουν κάποιοι που παραβίασαν το νόμο θα πρέπει να τιμωρηθούν.
Πήρε, όμως, και αποστάσεις από τη στάση της αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί η διαδικασία του γνωμοδοτικού συμβουλίου που ελέγχει την βασιμότητα των προτάσεων για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.
Ερωτηθείς για τα όσα προέκυψαν μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρέσβη των ΗΠΑ, G. Pyatt για το θέμα της Novartis, ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι «δεν μπορώ να ξέρω τι ειπώθηκε ανάμεσα στους δύο» και ότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζει αν αυτά που ειπώθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες είναι τα ίδια που δήλωσε μετά η ΝΔ.
Σε ερώτηση ποια είναι η γνώμη του για τα προνόμια των βουλευτών μεταξύ αυτών και την επιδότηση ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς και βουλευτές της επαρχίας ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε την ανάγκη ο βουλευτής να είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος για να μην εξαρτάται από εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης