Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την παραμονή της Β. Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση, προβλέπει προσχέδιο για το Brexit που ενέκρινε η Κομισιόν

Την παραμονή της Β. Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση, προβλέπει προσχέδιο για το Brexit που ενέκρινε η Κομισιόν
Το πρώτο προσχέδιο για το Brexit ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Το πρώτο προσχέδιο για το Brexit ενέκρινε σήμερα (28/2/2018) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέποντας ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα μπορούσε να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ κάτω από την εξουσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα ισχύσει στην περίπτωση που δεν μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία χωρίς «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανδία.
Το έγγραφο 120 σελίδων της Κομισιόν, το οποίο αποτυπώνει το νομικό περιεχόμενο της συμφωνίας που επετεύχθη τον προηγούμενο Δεκέμβριο, προβλέπει τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής της ΕΕ και της Βρετανίας που θα έχει την εποπτεία των ρυθμίσεων για τα ιρλανδικά σύνορα, καθορίζοντας επίσης μια ειδική ζώνη που θα καλύπτει την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
«Η κοινή ρυθμιστική περιοχή θα αποτελεί μια περιοχή χωρίς εσωτερικά σύνορα, στην οποία διασφαλίζεται η ελεύθερη μεταφορά αγαθών και προστατεύεται η συνεργασία Βορράς-Νότου», αναφέρεται στο προσχέδιο, αναφορικά με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Παράλληλα, προβλέπονται κοινοί τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην περιοχή από την ηπειρωτική Βρετανία.
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ εξουσιοδοτούνται να εφαρμόζουν τη συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.
«Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έχει τη δικαιοδοσία», αναφέρει το κείμενο.
Άλλες διατάξεις της συμφωνίας απόσυρσης δεσμεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο στις αποφάσεις των δικαστηρίων της ΕΕ έως τη δεκαετία του 2030 και αργότερα.

Barnier: Η Βρετανία πρέπει να επιταχύνει τις συνομιλίες

Παρουσιάζοντας το προσχέδιο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, κάλεσε το Λονδίνο να «επιταχύνει» τις συνομιλίες εάν επιθυμεί μια συμφωνία εντός του 2018.
«Αν θέλουμε να επιτύχουμε με αυτές τις διαπραγματεύσεις... πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα», δήλωσε ο Barnier στους δημοσιογράφους.
«Δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν.
Καμία έκπληξη δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το κείμενο», δήλωσε ο Barnier.
Σχετικά με την πρόταση παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση, ο Barnier διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που συμφωνήθηκε με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May τον Δεκέμβριο και θα μπορούσε να αντικατασταθεί αν η Βρετανία προτείνει μια λεπτομερή εναλλακτική λύση.
«Δεν αμφισβητούμε τη συνταγματική και θεσμική τάξη του Ην. Βασιλείου.
Σεβόμαστε την επικράτειά του αλλά «σε ένα νησί που υπάρχουν δύο κράτη», πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Συμφωνία της Μ. Παρασκευής θα συνεχίσει να είναι σεβαστή.
Η θέση μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια λύση λειτουργική και με νομική συνεκτικότητα», πρόσθεσε.
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα, αναφέροντας επίσης ότι θα συναντηθεί με ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας στις αρχές της εβδομάδας.
Ο ίδιος τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές αποκλίσεις» στις συνομιλίες σχετικά με το εάν η Βρετανία θα μπορούσε να έχει μια μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, σε 13 μήνες από τώρα.
Όπως ανέφερε ο Barnier, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δέχεται τη θέση της ΕΕ ότι οι πολίτες της ΕΕ που φτάνουν στο ΗΒ κατά τη μεταβατική περίοδο θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που φτάνουν εκεί πριν από την ημερομηνία αποχώρησης.
Επιπλέον, η Βρετανία ζητά να μην εφαρμόζει νέους κοινοτικούς νόμους με τους οποίους δεν θα συμφωνεί κατά την μεταβατική περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης