Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρία: Δεν έχουμε χημικά όπλα - Ψευδείς οι ισχυρισμοί περί οπλοστασίου

Συρία: Δεν έχουμε χημικά όπλα - Ψευδείς οι ισχυρισμοί περί οπλοστασίου
Ο ΟHE φέρεται να υποστηρίζει πως η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Συρία με υλικά για χημικά όπλα
Τα περί χρήσης χημικών όπλων διαψεύδει η Συρία, τονίζοντας ότι δεν έχει οπλοστάσια, ενώ πρόσθεσε ότι "τρομοκρατικές οργανώσεις" στη χώρα, περιλαμβανομένων των αλ-Νόσρα και ISIS, έχουν αποκτήσει κάποια αποθέματα τέτοιων όπλων.
Ο Χούσαμ Εντίν Αάλα, ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων οπουδήποτε και απέρριψε τους "ψευδείς ισχυρισμούς", όπως τους αποκάλεσε, που γίνονται από ορισμένες χώρες εναντίον της κυβέρνησής του.
"Η Συρία δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα επειδή απλούστατα δεν έχει κανένα στην κατοχή της", δήλωσε ο Αάλα απευθυνόμενος στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

OHE: Η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει προμηθεύσει τη Συρία με υλικά για χημικά όπλα

Η Β. Κορέα φέρεται να έχει προμηθεύσει την κυβέρνηση Assad στη Συρία με υλικά που είναι δυνατόν να έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή χημικών όπλων.
Αυτό αναφέρει έγγραφο ειδικών του ΟΗΕ, το οποίο επικαλείται σε δημοσίευμα της η εφημερίδα New York Times.
Βάσει του δημοσιεύματος, πρόκειται για πλάκες υλικών που αντέχουν την έκθεση σε οξύ, βαλβίδες και θερμόμετρα ενώ υπογραμμίζεται ότι Βορειοκορεάτες τεχνικοί εξειδικευμένοι στην πυραυλική τεχνολογία εργάζονται σε εγκαταστάσεις όπου φέρονται να κατασκευάζονται χημικά όπλα στη Συρία.
Στο έγγραφο του ΟΗΕ αναφέρεται πως τουλάχιστον 40 φορτία που δεν καταγράφηκαν, τα οποία πιθανόν περιείχαν συστατικά για την κατασκευή χημικών όπλων παραδόθηκαν από τη Βόρεια Κορέα στη Συρία μεταξύ του 2012 και του 2017.
Ωστόσο, τα υλικά που περιέχονταν στα φορτία ήταν διπλής χρήσης, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τόσο για πολιτικούς, όσο και στρατιωτικούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι το 2013 η Συρία συμφώνησε υπό τις έντονες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης