Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχονται κυρώσεις σε όποιον φορέα δεν διαθέτει τα ταμειακά διαθέσιμα στο κράτος - Επιβεβαίωση BN

tags :
Έρχονται κυρώσεις σε όποιον φορέα δεν διαθέτει τα ταμειακά διαθέσιμα στο κράτος - Επιβεβαίωση BN
Το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια των συναντήσεων με τους  εκπροσώπους των δανειστών
Το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων για τους φορείς που δεν καταθέτουν τα αποθεματικά τους στο κράτος επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στη νέα διάταξη νόμου θα περιγράφεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η υποχρέωση των φορέων γενικής κυβέρνησης να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μετέδιδε προ μηνών το bankingnews.gr.
Το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια των συναντήσεων με τους  εκπροσώπους των δανειστών και όπως ανέφερε στη συνέχεια στέλεχος του οικονομικού επιτελείου , δεν αποκλείεται στη διάταξη νόμου να περιληφθούν και κυρώσεις για όσους φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν τηρήσουν τη νομοθεσία.
"Η ισχύουσα διάταξη είναι λίγο θολή" ανέφερε η ίδια πηγή προσθέτοντας πως "πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει το κράτος που βρίσκονται τα διαθέσιμά του".
Σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη προχωρήσει σε πράξεις repos της τάξεως των 4 δισ.  ευρώ από διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων υπάρχει ακόμα ένα ποσό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ σε διάφορους φορείς το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί.
Η απόδοση των repos για τους φορείς προσεγγίζει το 3%.
Σύμφωνα την τελευταία έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση, ένα ποσό της τάξεως των 4 δις ευρώ από διαθέσιμα φορέων γενικής κυβέρνησης, θα ενταχθεί στο "μαξιλάρι" διαθεσίμων εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr στις 24 Δεκεμβρίου 2017:

Νέο νόμο με τον οποίο θα δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα από όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προωθεί η κυβέρνηση με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών.  
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν νέα νομοθετική διάταξη η οποία θα υποχρεώνει τους φορείς που απέφευγαν έως τώρα  να μεταφέρουν τα ρευστά τους διαθέσιμα στον κοινό λογαριασμό που τηρεί το Δημόσιο στην  Τράπεζα της Ελλάδος.
Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ από το 2015 πλην όμως δεν εφαρμόζεται από όλους τους κρατικούς φορείς.
Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη «υπάρχουν ορισμένες γκρίζες ζώνες οι οποίες με τη νέα διάταξη θα ξεκαθαρίσουν σχετικά με το ποιοι οργανισμοί θα πρέπει υποχρεωτικά να μεταφέρουν αυτά τα ποσά στον λογαριασμό της ΤτΕ και τα οποία το Δημόσιο θα χρησιμοποιεί στη συνέχεια για την κάλυψη υποχρεώσεων του».
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.
Από την άλλη οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%.
Υπενθυμίζουν άλλωστε ότι με τροπολογία που έχει  ήδη ψηφιστεί τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης