Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι αμερικανικές αρχές ετοιμάζουν αλλαγές στον «κανόνα Volcker» για τις τράπεζες

tags :
Reuters: Οι αμερικανικές αρχές ετοιμάζουν αλλαγές στον «κανόνα Volcker» για τις τράπεζες
Σε αναθεώρηση του «κανόνα Volcker» για τις τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν οι αμερικανικές αρχές 
Οι ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα σε αναθεώρηση του «κανόνα Volcker», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές.
Όπως αναφέρεται, πλέον υπάρχει το momentum για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, εξαιτίας της στάσης του Donald Trump αλλά και των χθεσινών δηλώσεων -στο Κογκρέσο- του νέου προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powel.
Εκτός από τη Fed, αρμόδιες αρχές για την αναθεώρηση του κανόνα είναι το Γραφείο Επιθεωρητή (Office of the Comptroller of the Currency), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) και η Επιτροπή Εμπορίας Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Commodity Futures Trading Commission).
Επισημαίνεται ότι ο «Volcker» περιορίζει την ικανότητα των (επενδυτικών) τραπεζών να «στοιχηματίζουν» με δικά τους χρήματα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Φεβρουαρίου 2016, ο Donald Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επανεξέταση του πακέτου νόμων «Dodd-Frank» για τις τράπεζες που εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 – 2009.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο του Dodd-Frank εφαρμόστηκε το 2010 και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες, προκειμένου να μην επέλθει νέα κατάρρευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μερικοί μόνο από τους νόμους που εμπεριέχει είναι η διακράτηση μεγαλύτερων ποσών κεφαλαίων ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα, η απαγόρευση ανάληψης υψηλού επενδυτικού ρίσκου κλπ.
Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν με μανία πως η μεγαλύτερη ελευθερία στη χορήγηση δανείων θα δώσει μία επιπλέον τόνωση στην αμερικανική πραγματική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης