Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» της ΕΕ - Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται η ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» της ΕΕ - Σταθερό το outlook
Η Fitch διατηρεί αμετάβλητες τις αξιολογήσεις για την ΕΕ
Σε επιβεβαίωση των ανώτατων αξιολογήσεων «AAA» και «F1+» για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (Atomic Energy Community, Euratom), προχώρησε η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Σε ό,τι αφορά στο χρέος της ΕΕ, (54 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2017) αφορά αποκλειστικά τη χορήγηση δανείων προς τα κράτη-μέλη της.
Ο πιστωτικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι σημαντικός, δεδομένου ότι τα δάνεια χορηγούνται σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η δυνατότητα χρηματοδότησης είναι υψηλή.
Η Fitch λαμβάνει υπόψη το ακραίο σενάριο κατά το οποίο οι χώρες δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους προς την ΕΕ. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ένωση δεν θα ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της, υπογραμμίζεται.
Παρόλα αυτά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται πως θα αντιμετωπιστεί με υψηλότερες συνεισφορές από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Σε ό,τι αφορά στο επικείμενο Brexit, η Fitch εκτιμά πως δεν υπάρχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες για τις αξιολογήσεις του μπλοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης