Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πράσινο φως» σε Total, Edison για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δ. Ελλάδα

«Πράσινο φως» σε Total, Edison για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δ. Ελλάδα
Το «πράσινο φως» στη γαλλική Total και στην ιταλική Edison για τη διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη δυτική Ελλάδα, έδωσε το ελληνικό Κοινοβούλιο
Το «πράσινο φως» στη γαλλική Total και στην ιταλική Edison για τη διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη δυτική Ελλάδα, έδωσε σήμερα (28/2/2018) το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Οι άδειες για τις τέσσερες περιοχές είχαν ανατεθεί από το 2016, αλλά έπρεπε να επικυρωθούν από το κοινοβούλιο ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες εξερεύνησης.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters», μετά τα μεγάλα ευρήματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από τη χρόνια οικονομική κρίση.
Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή που δεν έχει εξερευνηθεί αρκετά και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με τη δυναμική των υδρογονανθράκων της.
Μια κοινοπραξία της Total με την Edison και την Ελληνικά Πετρέλαια έλαβε την άδεια για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο Πέλαγος.
Στην Ελληνικά Πετρέλαια ανατέθηκαν και οι χερσαίες περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ η Energean έλαβε την άδεια για τη χερσαία περιοχή Αιτωλοακαρνανίας.
Οι τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων κυρώθηκαν με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.
«Μακριά από μας οι πανηγυρισμοί για Eldorado και μελλοντικά έσοδα δισεκατομμυρίων.
Με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, προχωράμε βήμα- βήμα για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα υδρογονανθράκων», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι συμβάσεις που κυρώθηκαν, τόνισε ο υπουργός, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων διεθνούς βεληνεκούς: της γαλλικής Total και της ιταλικής Edison.
Παράλληλα, ενδιαφέρον για έρευνα σε άλλη περιοχή της χώρας, την Κρήτη, έχει εκδηλώσει η ExxonMobil, διαδικασία η οποία προχωρά άμεσα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, συμφωνία πρότυπο για εκείνες που θα ακολουθήσουν αποτελεί η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, με την Total, την Edison και τα ΕΛΠΕ.
Η συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και μάλιστα προβλέπει ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ προχωρά στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και σταδιακά στον επανασχεδιασμό περιοχών που προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να αξιοποιήσουν, ώστε αυτές να επαναπροκηρυχθούν με νέα διάσταση και δομή.
Όπως αναφέρει το υπουργείο, πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος να έχει κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
«Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει πλήρως τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς, ενώ έμφαση δίνεται στις προστατευόμενες περιοχές Natura», ανέφερε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι σε καμία από τις συμβάσεις δεν προβλέπεται η εφαρμογή της τεχνικής του fracking.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της: τη γεωγραφική θέση και τον πλούτο του υπεδάφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης