Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις θα γίνει success story

tags :
Regling (ESM): Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις θα γίνει success story
Regling (ESM): Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις θα γίνει succes story
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δισ. ευρώ ετησίως σε τόκους ήτοι το 5,5% του ΑΕΠ της, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη για την λειτουργία του ESM και τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης.
Όπως τόνισε ο κ. Regling οι χώρες που καταβάλλουν τόκους στα δάνεια του ESM, πληρώνουν πολύ χαμηλότερους τόκους από ότι θα πλήρωναν εάν δανειζόντουσαν από τις αγορές.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ελλάδας, εξοικονομεί σχεδόν 10 δισ. ευρώ, ή 5,6% του ΑΕΠ της.
Tα δάνεια του ESM συνδέονται με πολύ αυστηρούς όρους.
Σύμφωνα με τον κ. Regkling αυτό σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματα τους, να επιδιορθώσουν τον τραπεζικό τομέα και να εφαρμόσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Στόχος είναι να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά τους.
Σύμφωνα με τον κ. Regling "τέσσερις από τις πέντε χώρες του προγράμματος είναι success stories, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργία.
Όσον αφορά την Ελλάδα ο κ. Regling τόνισε πως "η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που παραμένει σε πρόγραμμα του ESM.
Πουθενά αλλού δεν υπήρχαν τόσα πολλά θέματα και η δημόσια διοίκηση ήταν τόσο αδύναμη.
Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στο γεγονός ότι ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, έχοντας καταβάλει κεφάλαια ύψους 182 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια ο κ. Regling ανέφερε πως "παρ 'όλα αυτά, θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι η Ελλάδα σημειώνει επίσης σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες δεσμεύτηκε το 2015, ως μέρος του τρέχοντος προγράμματος ESM.
Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Ελλήνων -όπως για παράδειγμα οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές ή η μείωση των μισθωτών του δημόσιου τομέα, για παράδειγμα- δεν εκτιμώνται πάντοτε αρκετά στη Γερμανία.
Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί να γίνει το πέμπτο succes story του ESM, όταν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018.
Αν η ελληνική κυβέρνηση παραμείνει στην πορεία, θα είναι σε θέση να δανειοδοτείται από τις αγορές.
Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, προχώρησε στην έκδοση ομολόγων επταετούς διάρκειας αντλώντας 3 δισ. ευρώ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης