Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί τα ομόλογα αποτελούν καλύτερη επενδυτική επιλογή για την επόμενη 10ετία

Γιατί τα ομόλογα αποτελούν καλύτερη επενδυτική επιλογή για την επόμενη 10ετία
Τι αποκαλύπτει η παρακολούθηση συγκεκριμένων δεικτών για τη μελλοντική πορεία μετοχών και ομολόγων
Υπέρ των επενδύσεων σε ομόλογα σε σύγκριση με τις μετοχές τάσσονται οι αναλυτές της ιστοσελίδας realinvestmentadvice.com (RIA), η οποία ειδικεύεται στις αναλύσεις για τις διεθνείς αγορές.
Στην ανάλυσή τους υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές έχουν δύο επιλογές: από τη μία πλευρά να τοποθετηθούν σε… μήλα (μετοχές) και από την άλλη σε πορτοκάλια (ομόλογα).
Τις περισσότερες φορές δεν είναι εύκολο να δοθεί απάντηση στο ποια είναι η καλύτερη εκ των δύο επιλογών, αλλά στην τρέχουσα περίοδο, όλα δείχνουν πιο ξεκάθαρα.
Επιπρόσθετα σε πλήρη αντίθεση με τα μήλα και τα πορτοκάλια η απόφαση να επενδύσει κάποιος σε μετοχές ή ομόλογα δεν εξαρτάται μόνο από την τιμή, αλλά και από τις προοπτικές που έχει μία τοποθέτηση.
«Εάν βασιστούμε στις τρέχουσες αποτιμήσεις και σε στοιχεία χρονικού ορίζοντα 150 ετών, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο που έχουν να πράξουν οι επενδυτές είναι να αγνοήσουν την πορεία των μετοχικών αγορών και το momentum που υπάρχει σε αυτές και να στραφούν στα ομόλογα», επισημαίνουν οι αναλυτές του RIA και σπεύδουν να εξηγήσουν γιατί προχωρούν σε αυτήν την συμβουλή.

Οι αποτιμήσεις

Πολύ συχνά η συμβουλή που δίνεται από τους mainstream αναλυτές είναι να αγοράζει κάποιος μετοχές όταν αυτές είναι φθηνές.
Σύμφωνα, όμως, με τους ειδικούς του RIA πρόκειται για μία «γελοία» συμβουλή, καθώς μόνο η τιμή μιας μετοχής δεν αποτελεί καλή ή κακή ένδειξη.
Η τιμή μίας μετοχής οδηγεί και στον καθορισμό της κεφαλαιοποίησης μίας εταιρείας, κάτι για το οποίο οι «συμβατικοί» αναλυτές συνήθως δεν ενημερώνουν τους επενδυτές.
Γνωρίζοντας, όμως, την κεφαλαιοποίηση οι επενδυτές μπορούν να κάνουν μία σειρά συγκρίσεων, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν την κερδοφορία μίας επιχείρησης, τις ταμειακές ροές, τα έσοδα και φυσικά να δουν εάν η επιλογή τους είναι ή όχι συμφέρουσα σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
Ακόμη καλύτερη εικόνα μίας εταιρείας δίνει το CAPE (Cyclically-Adjusted Price-to Earnings), το οποίο είναι όχι μόνο προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό αλλά καταγράφει και την πορεία σε ορίζοντα 10ετίας.
Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα είδος «μέτρησης» που εισήγαγε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, Robert Shiller.
Με αυτόν τον τρόπο ο Shiller αφήνει εκτός «μέτρησης» στοιχεία τα οποία έχουν βραχύβια διάρκεια, όπως για παράδειγμα το ετήσιο P/E μίας μετοχής, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύονται παραπλανητικά.
Αυτή τη στιγμή το CAPE για τον δείκτη S&P 500 βρίσκεται στο 33,41.
Εάν εξετάσει κάποιος ιστορικά στοιχεία από το 1871 έως και σήμερα αυτό το επίπεδο δεν έχει ξεπεραστεί παρά μία φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’90
Στο γράφημα που ακολουθεί καταγράφεται η παραπάνω πορεία



Παράλληλα οι επενδυτές θα πρέπει να μετρήσουν και κατά πόσο οι αποδόσεις των μετοχών σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των ομολόγων τους καλύπτουν από το ρίσκο των μετοχικών τοποθετήσεων.



Με δεδομένο το τρέχον CAPE του S&P 500, οι επενδυτές θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η ετήσια απόδοση εάν τοποθετηθούν σε μετοχές για την επόμενη δεκαετία θα φθάσει στο… -2,04%.



Ως εκ τούτου, εάν βασιστεί κάποιος στη λογική αλλά και στην τεχνική ανάλυση, θα κατανοήσει με σαφήνεια ότι καλό θα ήταν να αποφύγει τις τοποθετήσεις σε μετοχές σε μακροχρόνιο ορίζοντα και να στραφεί στα ομόλογα ή τουλάχιστον αυτό τονίζουν οι αναλυτές του RIΑ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης