Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Η οικονομική ανάκαμψη της Λατινικής Αμερικής θα συνεχιστεί το 2018 - «Πληγή» η Βενεζουέλα

tags :
ΔΝΤ: Η οικονομική ανάκαμψη της Λατινικής Αμερικής θα συνεχιστεί το 2018 - «Πληγή» η Βενεζουέλα
Αισιόδοξο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις οικονομικές προοπτικές της Λατινικής Αμερική
Οι πρόσφατες τάσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένεται να επιδράσουν θετικά στις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, εκτιμά σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναμένοντας στο 1,9% και 2,6% την περιφερειακή ανάπτυξη τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, από 1,3% το περασμένο έτος.
Η κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες ανάπτυξης το περασμένο έτος.
Στη σχετική του έκθεση, το Ταμείο εστιάζει επαναλαμβάνει τις προβλέψεις του για τη Βόρεια Αμερική, επισημαίνοντας πως στις Ηνωμένες Πολιτείες, η φορολογική μεταρρύθμιση θα ενισχύσει πιθανότατα τις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανάλωση βραχυπρόθεσμα, με αποτέλεσμα το αμερικανικό ΑΕΠ να μεγεθυνθεί κατά 2,7% το 2018 και 2,5% το 2019.
Σε ό,τι αφορά στον Καναδά, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% το 2018 και το 2% το 2019 -από 3% το περασμένο έτος-, εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων και των αυστηρότερων πολιτικών για μείωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που απορρέουν από την αγορά ακινήτων και τα στεγαστικά δάνεια.
Οι προοπτικές του Μεξικού αναμένεται να ωφεληθούν από την υψηλότερη ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης για τη NAFTA, σε συνδυασμό με τις προεδρικές εκλογές, θα επηρεάσουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.
Το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 2,3% το τρέχον έτος, από 2% το 2017.
Σε ό,τι αφορά στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών παραμένει ισχυρός, ενώ η οικονομία ενισχύεται και από τις υψηλότερες ροές εμβασμάτων.
Ωστόσο, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 16% το 2018, πριν ανακάμψει το 2019, λόγω των καταστροφικών τυφώνων που χτύπησαν το περασμένο έτος.

Νότια Αμερική

Στην Αργεντινή, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,8% το 2017, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης και της επιτάχυνσης των επενδύσεων.
Η επίδοση θα εξασθενήσει ελαφρώς στο 2,5% το 2018, λόγω της δημοσιονομικής και νομισματικής συγκράτησης.
Στη Βραζιλία, μετά από τη σοβαρή ύφεση το 2015 και το 2016, η οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται, προωθούμενη από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Επίσης, ο πληθωρισμός το 2017 μειώθηκε στο 3%, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών των τροφίμων.
Οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη της Βραζιλίας το 2018, έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά, ωστόσο το αβέβαιο αποτέλεσμα των εκλογών ενδέχεται να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.
Στη Χιλή, μετά από ασθενές ξεκίνημα το 2017, η ανάπτυξη σημείωσε άνοδο το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η δυναμική αναμένεται να μεταφερθεί στο 2018, όπου προβλέπεται να φθάσει το 3%. Οι υψηλότερες τιμές χαλκού και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος -ιδίως μετά την επίλυση της πολιτικής αβεβαιότητας που σχετίζεται με τις προεδρικές εκλογές του 2017-, υποστηρίζουν την ανάπτυξη.
Στην Κολομβία, η ανάπτυξη έχει αυξηθεί σταδιακά καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου το 2014-2016, εξασθενούν, ενώ η πτώση του πληθωρισμού έχει δημιουργήσει περιθώρια για τη στήριξη της οικονομικής μεγέθυνσης.
Η οικονομία του Ισημερινού παρουσίασε ταχεία ανάκαμψη το 2017, ήτοι 2,7%, υποστηριζόμενη από τη μερική αύξηση των τιμών πετρελαίου και την αυξημένη πρόσβαση στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Στο Περού, η ανάπτυξη παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Το 2018, μια ευρεία αύξηση της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να εκτοξεύσει την ανάπτυξη στο 4%.
Οι εξαγωγές θα πρέπει να παραμείνουν ισχυρές, αλλά η συμβολή τους θα ήταν πιο μετριοπαθής από ό,τι τα δύο τελευταία χρόνια.
Στη Βενεζουέλα, η κρίση συνεχίζεται.
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 15% το 2018 -σωρευτική πτώση σχεδόν κατά 50% από το 2013!
Αυτή η τάση είναι αποτέλεσμα σημαντικών στρεβλώσεων και των μακροοικονομικών ανισορροπιών που επιδεινώνονται από την κατάρρευση των εξαγωγών πετρελαίου.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται πως ξεπέρασε το 2.400% το 2017, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί σε 13.000% το 2018!





Αναλυτικότερα: 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης