Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ζημία 7% στο CT1 ή 12,5 δισ. προβλέπουν οι τράπεζες στο δυσμενές σενάριο – Με αστερίσκο περνούν τα stress tests…

Ζημία 7% στο CT1 ή 12,5 δισ. προβλέπουν οι τράπεζες στο δυσμενές σενάριο – Με αστερίσκο περνούν τα stress tests…
Κατά την διεξαγωγή των stress tests πολλές από τις παραδοχές των ελληνικών τραπεζών θα μεταβληθούν οπότε…το τελικό σενάριο είναι ότι τελικά θα υποβάλλουν capital plans δηλαδή κεφαλαιακά σχέδια με στόχο αύξηση κεφαλαίου το 2019.
Στις 28 Φεβρουαρίου 2018, όπως είχε προγραμματιστεί έστειλαν τα βασικά οικονομικά τους στοιχεία στην ΕΚΤ για την διεξαγωγή των stress tests οι ελληνικές τράπεζες.
Με βάση τα οικονομικά μοντέλα που έχουν χρησιμοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες και οι 4 περνούν τα stress tests.
Ωστόσο η ΕΚΤ και ο SSM τις επόμενες εβδομάδες στις βασικές παραδοχές που έχουν αναλύσει οι ελληνικές τράπεζες π.χ. παραγωγή νέων προβληματικών ανοιγμάτων, δείκτης κάλυψης NPEs με προβλέψεις, προ προβλέψεων έσοδα και πλήθος άλλων στοιχείων θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση όπου θα επανακαθοριστούν οι στόχοι στα βασικά οικονομικά μεγέθη των τραπεζών.
Π.χ. μια τράπεζα μπορεί να έχει αναφέρει ότι θα εμφανίσει 1 δισεκ. αύξηση νέων προβλέψεων στο διάστημα 2018 με 2020 και η ΕΚΤ να αμφισβητήσει αυτή την παραδοχή και να εκτιμήσει ότι θα δημιουργηθούν 2 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια.
Από αυτή την διαδικασία που θα διαρκέσει 6-8 τουλάχιστον εβδομάδες θα αρχίσει να διαμορφώνεται το αποτέλεσμα του stress tests.

Τι εκτιμούν οι ελληνικές τράπεζες με βάση τα στοιχεία που έστειλαν στην ΕΚΤ – SSM

Οι ελληνικές τράπεζες προβλέπουν ότι και στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο περνούν τα stress tests και οι 4 τράπεζες δηλαδή Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank.
Με βάση τον μέσο όρο των αναλύσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες στηριζόμενες στα στοιχεία που έστειλαν σε ΕΚΤ και SSM προκύπτει ότι

1)Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν 7% ή 7 μονάδες από τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 κατά μέσο όρο ή ένα εύρος μεταξύ 6,5% και 8%.
Αυτό συνεπάγεται μείωση κεφαλαίων 12 δισεκ. με 12,5 δισεκ. στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 που ανέρχεται σε 29,2 δισεκ. ευρώ.
Με όρους συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας η αρνητική επίδραση από το stress tests, το TAR, το IFRs 9 και άλλους ελέγχους θα ανέλθει σε 13,4 δισεκ. μείωση κεφαλαίων σε σύνολο κεφαλαίων 32,6 δισεκ. ευρώ.  

2)Στο σενάριο των τραπεζών ουσιαστικά καμία τράπεζα δεν πέφτει κάτω από 9% και κινούνται μεταξύ 9% και 10,5% με όρους δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1.
Ακόμη και εάν στο δυσμενές σενάριο ο δείκτης core tier 1 θα ανέλθει στο 6,5% και οι 4 ελληνικές τράπεζες το ξεπερνούν.

3)Στην ανάλυση έχει ληφθεί υπόψη ως παραδοχή ότι θα δημιουργηθούν 20 δισεκ. νέα προβληματικά ανοίγματα αλλά περίπου 20-21 δισεκ. θα είναι τα προβληματικά δάνεια που θα μετατραπούν σε εξυπηρετούμενα.

Τι θα συμβεί μετά τα stress tests

Το σενάριο των ελληνικών τραπεζών στο stress tests που έχουν αναλύσει και με βάση αυτό έχουν στείλει όλα τα στοιχεία στην ΕΚΤ και στον SSM… είναι ότι όλες περνούν το stress tests χωρίς κεφαλαιακό έλλειμμα και με βάση αυτό το σενάριο η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε clean exit σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Όμως κατά την διεξαγωγή των stress tests πολλές από τις παραδοχές των ελληνικών τραπεζών θα μεταβληθούν οπότε…το τελικό σενάριο είναι ότι τελικά θα υποβάλλουν capital plans δηλαδή κεφαλαιακά σχέδια με στόχο αύξηση κεφαλαίου το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης