Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραμούζης: Χρειάζονται πιο δραστικές λύσεις για τα προβληματικά δάνεια - Μεγάλου: Σύντομα η πώληση NPLs

Καραμούζης: Χρειάζονται πιο δραστικές λύσεις για τα προβληματικά δάνεια - Μεγάλου: Σύντομα η πώληση NPLs
Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα και οι τράπεζες της είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τα stress test του 2015»
(upd) Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά και οι ελληνικές τράπεζες γενικότερα αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Χρήστος Μεγάλου.
«Θα πρέπει να υιοθετήσουμε πιο δραστικές λύσεις για τη μείωση των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα» δήλωσε κατά την ομιλία στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης.
Ωστόσο, τόνισε ότι «η Ελλάδα και οι τράπεζες της είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τα stress test του 2015», ενώ συνέχισε λέγοντας «σε σχέση με τα stress tests του 2015, τα τρέχοντα για τις ελληνικές τράπεζες άρχισαν με καλύτερες μακροοικονομικές συνθήκες, ευνοϊκές προοπτικές και μεγαλύτερους κεφαλαιακούς δείκτες».
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη μια ακόμα πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο ανταγωνισμός από μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ενώ όπως είπε αναμένεται δραστική αλλαγή στη συμπεριφορά των πελατών των τραπεζών.
«Πρέπει να προσαρμόσουμε δραστικά τα μοντέλα εξυπηρέτησης πελατών.
Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τα δεδομένα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές τράπεζες γενικότερα, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι «NPLs, μείωση της τραπεζικής έκθεσης σε κρατικά ομόλογα, αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο είναι οι βασικές προκλήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών», ενώ τόνισε ότι «η μεγάλη πρόκληση στην Ευρώπη είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης».

Μεγάλου: Σύντομα η πώληση NPLs από την Πειραιώς - Ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές

Αισιόδοξος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.
Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι «υπάρχει αγορά για τα NPLs, η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σύντομα στην πώληση του πρώτου πακέτου δανείων, ενώ υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και η περαιτέρω ενίσχυσή τους θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επενδυτική εμπιστοσύνη, σημείωσε ο Χρ. Μεγάλου.
Σύμφωνα με τον CEO της Πειραιώς, η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα για πρώτη φορά από το 2014, ωστόσο επιμένου οι προκλήσεις, με κυριότερη την ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.
«Έχουμε πλάνο με τον SSM να μειωθούν τα NPLs και πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο σχέδιο.
Νομίζω πως θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτό το σχέδιο», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο Χρ. Μεγάλου δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά του».
«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Όσον αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, ο επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς τόνισε ότι το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει, οι δείκτες οικονομικού κλίματος έχουν βελτιωθεί, ενώ ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε σε σημαντικό ποσοστό, τη στιγμή που προβλέπεται ανάπτυξη 2-2,2% για φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης