Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Fitch υποβαθμίζει σε «ΒΒ-» το Μπαχρέιν, σταθερό το outlook – Ανάπτυξη 3,3% το 2017

tags :
H Fitch υποβαθμίζει σε «ΒΒ-» το Μπαχρέιν, σταθερό το outlook – Ανάπτυξη 3,3% το 2017
Υποβάθμιση του Μπαχρέιν από τον οίκο Fitch
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του Μπαχρέιν προχώρησε η Fitch Ratings, από «ΒΒ+» σε «ΒΒ-», μεταβάλλοντας σε σταθερές -από αρνητικές- τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η τοπική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προσδιορίσει μια σαφή μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση μεγάλων ελλειμμάτων, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με ένα χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη μιας σχετικής στρατηγικής.
Η κυβέρνηση συνέχισε να εφαρμόζει το περασμένο έτος μια σειρά μέτρων για την αύξηση των εσόδων και την περικοπή των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των φόρων κατανάλωσης και καυσίμων.
Ωστόσο, η προσπάθεια εξυγίανσης δεν έχει οδηγήσει κοντά στη σταθεροποίηση του λόγου δημόσιου χρέους/ΑΕΠ, ο οποίος αυξήθηκε σε 81,5% το 2017 από 73,3% το 2016 και 40% το 2012.
Μεσοπρόθεσμα, το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ, επισημαίνεται.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε σε 11,6% του ΑΕΠ το 2017), από 16% ένα χρόνο νωρίτερα, κυρίως (αποδίδεται το ήμισυ της συρρίκνωσης) χάρη στην άνοδο των τιμών πετρελαίου.
Τα έσοδα που δεν πηγάζουν από το πετρέλαιο αυξήθηκαν, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο της μείωσης του ελλείμματος, ενώ η μείωση των συνολικών δαπανών αντιπροσώπευε ένα ακόμη τέταρτο.
Ο οίκος «βλέπει» το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κοντά στο 9% του ΑΕΠ το 2019.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, η Fitch εκτιμά ότι ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2017 και στο 3,1% τη διετία 2018-2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης