Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Ελάχιστη η μείωση στην εγχώρια κατανάλωση από την αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό

tags :
ΔΝΤ: Ελάχιστη η μείωση στην εγχώρια κατανάλωση από την αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό
Δεν αποτελούν σημαντικό πλήγμα για την εγχώρια κατανάλωση τα εμβάσματα που αποστέλλονται από τους μετανάστες στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Ο αρνητικός αντίκτυπος στην εγχώρια κατανάλωση από τα εμβάσματα που αποστέλλονται από τους μετανάστες προς το εξωτερικό, κρίνεται περιορισμένος, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Αφορμή για την έκθεση στάθηκε η άποψη ορισμένων ότι τα εμβάσματα μεταφράζονται σε μείωση κεφαλαίων για τις χώρες από τις οποίες αποστέλλονται, με αποτέλεσμα να επιδρούν αρνητικά στην εγχώρια κατανάλωση.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε παγκόσμιο επίπεδο, 250 εκατομμύρια άνθρωποι (το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν εκτός της χώρας γέννησής τους.
Πολλοί από αυτούς διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τις πατρίδες τους, στέλνοντας μέρος των εισοδημάτων τους στις οικογένειές τους, στην πατρίδα τους.



Το 2015, οι μετανάστες έστειλαν στην πατρίδα τους συνολικά 441 δισεκ. δολάρια.
Περίπου το 45% αυτών των εμβασμάτων κατευθύνθηκε από τις προηγμένες στις αναδυόμενες οικονομίες, επισημαίνεται.



Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, τα εμβάσματα από μετανάστες στο εξωτερικό βοηθούν τα νοικοκυριά να διατηρήσουν τις δαπάνες τους όταν οι συγκυρίες κρίνονται δύσκολες και τα εισοδήματα μειώνονται.
Ως αποτέλεσμα, τα εμβάσματα λειτουργούν ως μια «παγκόσμια πολιτική ασφάλισης» για περιόδους οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζει το Ταμείο.
Σε ό,τι αφορά στην επίδραση των εμβασμάτων στην εγχώρια κατανάλωση (της χώρας αποστολής), το ΔΝΤ παρατήρησε, έπειτα από σχετική ανάλυση, ότι μία μείωση οφείλεται κατά 70% (επί του 70% που μπορεί να προσδιοριστεί) στην τάση και τους λοιπούς παράγοντες, με το αντίστοιχο ποσοστό για τα εμβάσματα να διαμορφώνεται στο μόλις 18,9% (27% επί το 70% που προαναφέρθηκε).



Διαβάστε: ΔΝΤ: Τα εμβάσματα των μεταναστών βοηθούν την οικονομική σταθερότητα σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης