Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές, με Powell και εταιρικά στο επίκεντρο - «Βουτιά» 1,97% για τον DAX

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές, με Powell και εταιρικά στο επίκεντρο - «Βουτιά» 1,97% για τον DAX
Με βαριές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να «βουλιάζει» κατά 1,97%
Με βαριές απώλειες έκλεισαν σήμερα (1/3/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων και μακροοικονομικών στοιχείων, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε και η νέα ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,26% χαμηλότερα, στις 374,86 μονάδες, με όλους τους κλάδους να τερματίζουν βαθιά στο «κόκκινο».
Ο DAX στη Φρανκφούρτη «βούλιαξε» κατά 1,97% στις 12.190,94 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,78% στις 7.175,64 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 1,09% χαμηλότερα στις 5.262,56 μονάδες.



Σημερινά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη έδειξαν επιβράδυνση του κλάδου για τον Φεβρουάριο του 2018.
Ειδικότερα, ο PMI της Markit για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 58,6 μονάδες, από 59,6 τον Ιανουάριο του 2018, αν και τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 58,5 μονάδες.
«Αν και ο PMI του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο του 2018, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο κλάδος συνεχίζει να καταγράφει τη μεγαλύτερη επέκταση των τελευταίων 18 ετών», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.
Στη Βρετανία, ο ΡΜΙ διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών, και συγκεκριμένα στις 55,2 μονάδες, έναντι των 55,3 του Ιανουαρίου του 2018, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τα υψηλά 51 μηνών στα οποία βρέθηκε τον Νοέμβριο του 2017.
Τα στοιχεία για τη γερμανική μεταποίηση άσκησαν πιέσεις στον DAX, καθώς έδειξαν μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση του κλάδου.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός ΡΜΙ διολίσθησε στις 60,6 μονάδες τον περασμένο μήνα από 61,1 τον Ιανουάριο.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της Carrefour «βούλιαξε» κατά 6%, μία ημέρα αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το μέρισμά της, καθώς τα αποτελέσματά της για το 2017 έδειξαν ζημίες 531 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με κέρδη 746 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω απομείωσης περιουσιακών στοιχείων και λοιπών εφάπαξ χρεώσεων, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Σημαντικές απώλειες 5% κατέγραψε και η μετοχή της Beiersdorf, καθώς η γερμανική εταιρεία καλλυντικών ανέφερε μια πτώση στα καθαρά της κέρδη για το σύνολο του 2017, λόγω αρνητικών συναλλαγματικών επιδράσεων και ζημιών από χρηματοπιστωτικές επενδύσεις.
Εν τω μεταξύ, στη νέα του ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Powell δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει υπερθερμανθεί, ενώ πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας ενδέχεται να έχει περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.
Αναφερθείς στους μισθούς, ο Powell δήλωσε πως δεν παρατηρούνται αποφασιστικές αυξήσεις, ενώ εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης