Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα υψηλά κόστη απειλούν τη βιωσιμότητα επενδυτικών εταιρειών – Πως το αντιμετωπίζει η Alpha Trust

Τα υψηλά κόστη απειλούν τη βιωσιμότητα επενδυτικών εταιρειών – Πως το αντιμετωπίζει η Alpha Trust
Ακατάπαυστη είναι η εισαγωγή νέων υποχρεώσεων, πανευρωπαϊκά, οι οποίες πιέζουν μικρούς και μεσαίους παίκτες, ιδιαίτερα μικρών αγορών όπως η ελληνική
Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει η Alpha Trust, η οποία αναφέρει πως τα υπέρογκα κόστη, απειλούν με συρρίκνωση τον κλάδο, ενώ η διοίκηση αναγκάζεται να προβαίνει σε έκτακτες αμοιβές ώστε να διατηρούν οι εργαζόμενοι ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης αλλά κυρίως να μην στραφούν σε άλλες χώρες για αναζήτηση εργασίας.
Η εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, η οποία εμφάνισε ικανοποιητικά αποτελέσματα για το 2017, σημειώνει πως δεν μπορεί να εγγυηθεί στους μετόχους της την διατήρηση αυτών των επιδόσεων λόγω του υψηλού κόστους και των παράλληλα χαμηλών αμοιβών των ξένων θεσμικών.
Πιο αναλυτικά η εταιρεία αντιμετωπίζει αύξηση του κόστους στους εξής εξωγενείς παράγοντες:
1. Τεράστιες νέες απαιτήσεις από το θεσμικό πλαίσιο, τόσο σε συστήματα, όσο και σε ανθρώπινους πόρους.
Η ακατάπαυστη εισαγωγή νέων υποχρεώσεων, πανευρωπαϊκά, πιέζει ασφυκτικά τους μικρούς και μεσαίους παίκτες, ιδιαίτερα των μικρών αγορών όπως η ελληνική.
2. Ολιγοπωλιακές συνθήκες στους παρόχους υπηρεσιών, όπως παρόχους δεικτών, πληροφοριακά συστήματα, αυξάνουν τις τιμολογήσεις σε επίπεδα ασύμφορα.
3. Η υψηλή φορολογία στους μισθούς αναγκάζει την εταιρεία σε έκτακτες αμοιβές ώστε να διατηρούν οι εργαζόμενοι ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης, ώστε να μην εξωθηθούν σε αναζήτηση ευκαιριών σε άλλες χώρες, ή κλάδους.
Το παράδοξο είναι ότι παρότι η αύξηση του κόστους είναι καθολική στον κλάδο, οι αμοιβές από θεσμικούς πελάτες είναι πανευρωπαϊκά χαμηλές και δεν διαφαίνεται καμία τάση εξορθολογισμού.
Τέτοια πίεση στα περιθώρια κέρδους, νομοτελειακά θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση με περαιτέρω μείωση του αριθμού των ελληνικών εταιρειών, μείωση των επενδύσεων, και κατά συνέπεια μείωση και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας.
Κύριο θύμα θα είναι τα ίδια τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία θα αναγκαστούν, εκ των πραγμάτων, σε πρόσληψη ξένων χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα, με πολλαπλάσιο κόστος του τρέχοντος και αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
«Αξίζει να σημειώσουμε ότι όσοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές μας έχουν προσεγγίσει, επιμένουν σε υψηλότερες αμοιβές από αυτές που απολαμβάνουμε στην εγχώρια αγορά, και αρνούνται εκπτώσεις, με το σκεπτικό, όπως κατ´ επανάληψη μας έχουν εκφράσει, ότι θέλουν να απασχολούμε το καλύτερο δυνατόν προσωπικό και να το αμείβουμε ανάλογα», αναφέρει η εταιρεία.
Συνεπώς, για την τρέχουσα χρήση, το μόνο στο οποίο η διοίκηση μπορεί να δεσμευτεί, είναι στη συνέχιση της προσπάθειας να αυξήσει τα μεγέθη της εταιρείας παραμένοντας πάντα προσηλωμένη στον έλεγχο του κόστους.
«Οι άνθρωποι μας, σε πολύ δύσκολες συνθήκες τα κατάφεραν μέσα στην κρίση, έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσουν το ίδιο επιτυχημένα και στο μέλλον.
Αναφερόμενοι στο προσωπικό, την κινητήριο δύναμη της ALPHA TRUST, η διοίκηση κρίνει, ότι προς το συμφέρον των μετόχων είναι η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ανθρώπων μας στην ιδιοκτησία της εταιρείας».
Για τον σκοπό αυτό άλλωστε πήρε απόφαση η γενική συνέλευση και τροποποίησε απόφαση σχετικά με την επαναγορά μετοχών, ώστε να επαναπωληθούν κατά προτεραιότητα σε εργαζόμενους, μία πολιτική που σκοπεύει να επεκτείνει και στο μέλλον η εισηγμένη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης