Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανατροπή: Γερμανία - ESM στηρίζουν το ελληνικό clean exit κόντρα…στις αγορές και ΕΚΤ που θέλουν πιστωτική γραμμή

Ανατροπή: Γερμανία - ESM στηρίζουν το ελληνικό clean exit κόντρα…στις αγορές και ΕΚΤ που θέλουν πιστωτική γραμμή
Το επόμενο διάστημα θα βιώσουμε μια ιδιότυπη σύγκρουση όπου οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν την θέση τους....clean exit ή πιστωτική γραμμή;
Συνέβη και αυτό.
Η Γερμανία και ο ESM στηρίζουν το ελληνικό clean exit την ελληνική έξοδο από τα μνημόνια χωρίς πιστωτική γραμμή κυρίως γιατί θεωρούν ότι εάν φέρουν και 4ο πρόγραμμα προς ψήφιση στα κοινοβούλια τους θα συναντήσουν σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση από το ετερόκλητο σχήμα CDU με SPD σε συνδυασμό με τον ESM που είναι γερμανικός δορυφόρος έχουν αποφασίσει να στηρίξουν το ελληνικό clean exit.
Οι λόγοι της στήριξης είναι οι πολιτικές ισορροπίες στις χώρες τους και όχι η πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός και μπορεί να στηριχθεί σε ίδια μέσα.
Δεν θέλουν να ξανασχοληθούν με την Ελλάδα και το ελληνικό πρόβλημα, θέλουν να δώσουν μερικά εφόδια και από εκεί και πέρα θα μας αφήσουν στο έλεος του Θεού…όπως γλαφυρά αναφέρει αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Όμως ενώ τα κίνητρα στήριξης της καθαρής γραμμής είναι καθαρά θέματα πολιτικών ισορροπιών εάν η Ελλάδα δεν λάβει κάποιες αποφασιστικές στηρίξεις…δεν θα καταφέρει να κερδίσει την μάχη των αγορών.
Στο πλαίσιο αυτό το θέμα του χρέους και τα stress tests των τραπεζών βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς για να μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει καθαρή έξοδο χρειάζεται μια διευθέτηση του χρέους και ταυτόχρονα οι τράπεζες να περάσουν τα stress tests.
Να σημειωθεί ότι τα stress tests έχουν μετεξελιχθεί σε μια καθαρά πολιτική άσκηση και το αποτέλεσμα θα καθοριστεί από το ποια λύση θα επικρατήσει για την Ελλάδα το clean exit ή η πιστωτική γραμμή.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η ιδιότυπη συμμαχία Ελλάδος με Γερμανία και ESM για το clean exit δηλαδή την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια προϋποθέτει πέραν από το χρέος και τα stress tests να δημιουργηθεί και το capital buffer των 18-20 δισεκ. σχέδιο το οποίο παρά την μεγάλη άνοδο των ομολόγων δεν είναι ανέφικτο.
Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 4,5 δισεκ. +1,5 δισεκ. από αναπροσαρμογές στις υποχρεώσεις +9 με 10 δισεκ. από τον ESM και +4 με 6 δισεκ. από 2 νέες εκδόσεις ομολόγων.
Συνολικά 18 με 20 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακό απόθεμα.
Το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης για πολιτικούς λόγους…στηρίζει το clean exit δεν θέλουν να ασχοληθούν άλλο με το ελληνικό πρόβλημα συν τοις άλλοις γιατί θα είναι απόδειξη των προγραμμάτων στήριξης.
Και ενώ Γερμανία και ESM θέλουν και στηρίζουν το clean exit….οι αγορές, η ΕΚΤ ανεπίσημα δεν διάκεινται θετικά στην καθαρή έξοδο και πριμοδοτούν την πιστωτική γραμμή.
Η συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς ομολόγων αυτό αποδεικνύει.
Από τότε που ξέσπασε η κόντρα μεταξύ Ελλάδος και ΕΚΤ για την πιστωτική γραμμή το κλίμα στα ομόλογα έχει σημαντικά επιδεινωθεί.
Ήδη το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,47% και το 25ετές στο 5,23%.
Ουσιαστικά τα ελληνικά ομόλογα έχασαν όλο το πρόσφατο ράλι και βρίσκονται στα επίπεδα μετά το swaps των 20 ομολόγων.
Ταυτόχρονα και στο χρηματιστήριο επικρατεί προβληματισμός, η αγορά ακολουθεί πλαγιοκαθοδική τάση έχει χάσει την ανοδικότητα της και την ελκυστικότητα της ως αγορά.
Η Moody’s επίσης θεωρεί ότι η πιστωτική γραμμή είναι καλύτερη λύση ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ μπορεί να δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει την αποκλειστικότητα της απόφασης για το clean exit αλλά ανεπίσημα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που δεν θα αυξήσουν το ρίσκο χώρας και το clean exit αυξάνει το ρίσκο χώρας.
Το clean exit είναι καλύτερη λύση υπό την έννοια ότι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι καθαρό μήνυμα στις αγορές.
Όμως εάν η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη τότε εγείρεται σοβαρό πρόβλημα για την συστημική ευστάθεια.
Θεωρητικά η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβάλλει την πιστωτική γραμμή για των stress tests αλλά πρακτικά επειδή τα stress tests είναι πολιτικά…δεν θα λάβει καμία απόφαση εάν…δεν υπάρχει συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους δανειστές.
Το θέμα των stress tests πάντως είναι κεφαλαιώδες καθώς η Nouy του SSM και το ΔΝΤ είναι υπέρ της άποψης ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός του 2018 και όχι το 2019 ενώ οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι και το 2019 οι τράπεζες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια.

Η μάχη

Ενώ το πολιτικό σύστημα θέλει καθαρή έξοδο….οι αγορές έχουν διαφορετική άποψη για την Ελλάδα.
Το επόμενο διάστημα θα βιώσουμε μια ιδιότυπη σύγκρουση όπου οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν την θέση τους.
Ποιος θα επικρατήσει θα εξαρτηθεί από την διευθέτηση του χρέους και τα stress tests.
Η αγορά ομολόγων στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρα ανήσυχη και για τον λόγο αυτό το σκηνικό αποδόσεων και τιμών έχει σημαντικά επιδεινωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης