Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

PIMCO: Αναπόφευκτες οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ – Ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

tags :
PIMCO: Αναπόφευκτες οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ – Ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed
Αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων για την αμερικανική οικονομία αναμένει η PIMCO
Μία οικονομία που «τρέχει» σε πλήρη δυναμική, όπως η αμερικανική, είναι δύσκολο να αποφύγει τις πληθωριστικές πιέσεις, αναφέρει σε σημείωμά της η PIMCO (Pacific Investment Management Co.), εκτιμώντας πως η μελλοντική, περαιτέρω ενίσχυση στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, θα αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) να αυξήσει με ταχύτερο ρυθμό τα επιτόκια.
Επισημαίνεται ότι, επί του παρόντος, το εύρος επιτοκίων διαμορφώνεται σε 1,25%-1,50%.
Κεντρικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η αντοχή των αγορών, η οποία έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών, υπογραμμίζει η PIMCO, προβλέποντας πως μία νέα διόρθωση, όπως αυτή της 5ης Φεβρουαρίου 2018, θα πυροδοτηθεί όταν οι αποδόσεις των ομολόγων ξεπεράσουν τον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης.
Σε αυτό το σημείο η εταιρεία σχολιάζει ότι η πρόσφατη αύξηση της μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οποία «βύθισε» τη Wall Street, αποδίδεται σε ένα «τοξικό κοκτέιλ υψηλότερων αποδόσεων» στα ομόλογα, αλλά και αυξημένων προσδοκιών για πληθωριστικές πιέσεις.
Σε αντίθετο κλίμα, θετικά επέδρασε η πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση που «πέρασαν» οι Ρεπουμπλικάνοι.



Σε σημείωμά της τον περασμένο Φεβρουάριο, η PIMCO υπολόγιζε στο 2,5% τη μεγέθυνση του αμερικανικού ΑΕΠ το τρέχον έτος, επίδοση χαμηλότερη από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις λοιπών αναλυτών και οικονομολόγων της αγοράς, οι οποίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3% και άνω.
Για το σύνολο του 2017, η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, επίδοση βελτιωμένη από το 2016, όταν η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 1,5%.
Η PIMCO έχει επίγνωση για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις αγορές ένα αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού των Η.Π.Α., μετά και τα σχέδια φορολόγησης και υποδομών από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και λοιποί παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού, η χαμηλή παραγωγικότητα, το υψηλό δημόσιο χρέος και η ανισορροπία μεταξύ αποταμίευσης και επενδύσεων.
Το γεγονός ότι πολλές χώρες, ιδίως στην Ευρωζώνης, παραμένουν αρκετά χρόνια πίσω από τον μετά-κρίσεως οικονομικό κύκλο των Ηνωμένων Πολιτειών, σημαίνει ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως δεν θα μεταβάλλουν τόσο εύκολα τη χαλαρή νομισματική πολιτική, υπογραμμίζεται.
Η PIMCO συστήνει στους επενδυτές να μην ανησυχούν πάρα πολύ για την αύξηση των επιτοκίων, διότι «δεν αποτελεί λόγο να σταματήσουμε να επενδύουμε.
Στη σημερινή παγκόσμια αγορά ομολόγων ύψους 110 τρισεκ. δολαρίων υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των ομολόγων και, συνεπώς, πολλές πιθανές πηγές ελκυστικών αποδόσεων».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης