Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ιράν: Η άρση εμπορικών συναλλαγών με δολάριο απειλή για την οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ

tags :
Ιράν: Η άρση εμπορικών συναλλαγών με δολάριο απειλή για την οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπονται πλέον οι εισαγωγές σε παραγγελίες που αποτιμώνται σε δολάρια ΗΠΑ
Σε μια ενδεχομένως προληπτική κίνηση εναντίον περαιτέρω κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπονται πλέον οι εισαγωγές σε παραγγελίες που αποτιμώνται σε δολάρια ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, η πολιτική αυτή συμβαδίζει με την επίσημη απαίτηση της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, για να αντιμετωπίσει τις διακυμάνσεις των επιτοκίων της αγοράς του αμερικανικού δολαρίου.
Σύμφωνα με το IRNA, ο διευθυντής των συναλλαγματικών κανόνων και πολιτικών υποθέσεων της Κεντρικής Τράπεζας, Mehdi Kasraeipour, δήλωσε ότι η κίνηση "τέθηκε σε ισχύ από την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 με την αποστολή μιας επιστολής προς το Υπουργείο Βιομηχανίας, Μεταλλείων και Εμπορίου".
Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η απόφαση "δεν θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα" στους εμπόρους, επειδή το μερίδιο του ξένου συναλλάγματος στις εμπορικές δραστηριότητες του Ιράν είναι ήδη αμελητέο.
"Είναι πολύς καιρός που ο τραπεζικός τομέας του Ιράν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το δολάριο ως αποτέλεσμα των κυρώσεων", δήλωσε ο Kasraeipour.
Στο πλαίσιο εμπορικού εμπάργκο απαγορεύεται στις αμερικανικές τράπεζες να συναλλάσσονται με το Ιράν.
"Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρήση του δολαρίου απαγορεύεται στο Ιράν και οι έμποροι χρησιμοποιούν κυριολεκτικά εναλλακτικά νομίσματα στις συναλλαγές τους, δεν υπάρχει πλέον λόγος να προχωρήσουμε σε τιμολόγια που χρησιμοποιούν το δολάριο ως βασικό επιτόκιο", πρόσθεσε ο Kasraeipour.
Στο πλαίσιο της μετάβασης, οι ιρανοί έμποροι θα πρέπει να ενημερώσουν τους προμηθευτές τους, για να αλλάξουν το βασικό νόμισμα από το δολάριο σε άλλα νομίσματα, έτσι ώστε τα σχετικά έγγραφα εισαγωγής να μπορούν να υποστούν επεξεργασία στα σημεία εισόδου του Ιράν.
Δεν ήταν σαφές εάν τα κρυπτονομίσματα είναι αποδεκτά και αν το Ιράν αναπτύσσει τη δική του εκδοχή όπως το «petro» της Βενεζουέλας.
Οι έμποροι θα πρέπει επίσης να καθορίσουν εάν θα προχωρήσουν στις πληρωμές τους μέσω τραπεζών ή καταστημάτων συναλλάγματος.
Από τότε που οι ΗΠΑ και η SWIFT κατέστρεψαν τον ιρανικό τραπεζικό τομέα πριν από περίπου 5 χρόνια, η Τεχεράνη προσπάθησε να στραφεί στο εμπόριο χωρίς τη χρήση δολαρίου.
Έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με αρκετές χώρες και έχει συνομιλίες με τη Ρωσία για τη χρήση εθνικών νομισμάτων σε διακανονισμούς.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα εξαλείψει το δολάριο από όλες τις διμερείς συναλλαγές με την Κίνα, η οποία γρήγορα εμφανίστηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές του πετρελαίου του Ιράν.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin το Νοέμβριο 2017, ο ανώτατος ιρανός ηγέτης Ali Khamenei δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον των δύο χωρών, ήταν οι κοινές προσπάθειες για απόρριψη του αμερικανικού νομίσματος στο διμερές εμπόριο.
Είπε στον πρόεδρο Putin ότι με τη χρήση μεθόδων όπως η εξάλειψη του δολαρίου και η αντικατάστασή του με εθνικά νομίσματα στις συναλλαγές μεταξύ δύο ή περισσοτέρων χωρών, οι πλευρές θα μπορούσαν να «απομονώσουν τους Αμερικανούς».
Πριν από μερικές δεκαετίες, οποιαδήποτε ιδέα απομάκρυνσης από το πετροδολάριο, θεωρήθηκε ως άμεση απειλή για την παγκόσμια ηγεμονία του αμερικανικού κράτους, απαιτώντας στρατιωτική αντίδραση.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει καταστεί σαφές σε πολλά έθνη που αντιτίθενται στην Ουάσινγκτον, ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί επαρκώς το φαινόμενο στα αμερικανικά αντίποινα ήταν να σταματήσει προοδευτικά το δολάριο.
Αυτό συμβάλλει στον περιορισμό της ικανότητας της Ουάσιγκτον για στρατιωτικές δαπάνες, δημιουργώντας τα απαραίτητα εναλλακτικά εργαλεία να εξαλείψουν την κυριαρχία της Ουάσινγκτον.
Αυτό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της στρατηγικής Ρωσίας Ιράν και Κίνας, για την ένωση της Ευρασίας και ως εκ τούτου, καθιστά τις ΗΠΑ ασταθείς.


Η «απο-δολαριοποίηση» για το Πεκίνο, τη Μόσχα και την Τεχεράνη έχει καταστεί στρατηγική προτεραιότητα. 
Η εξάλειψη της απεριόριστης δυνατότητας δαπανών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed, Federal Reserve) και της αμερικανικής οικονομίας, σημαίνει περιορισμό της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής επέκτασης και μείωση της παγκόσμιας αποσταθεροποίησης. 
Χωρίς τη συνήθη αμερικανική στρατιωτική εξουσία να ενισχύσει και να επιβάλει τη χρήση αμερικανικών δολαρίων, η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν έχουν προετοιμάσει το δρόμο για σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια τάξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης