Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Nouy (SSM) θέλει τις 2 από τις 4 τράπεζες «στα όρια» του stress tests για να τις υποχρεώσει σε capital plans και αύξηση κεφαλαίου

Η Nouy (SSM) θέλει τις 2 από τις 4 τράπεζες «στα όρια» του stress tests για να τις υποχρεώσει σε capital plans και αύξηση κεφαλαίου
Υπάρχει πολύ μεγάλη – πραγματικά πολύ μεγάλη – πιθανότητα οι 4 ελληνικές τράπεζες να περάσουν τα stress tests αλλά οι 2 που βρίσκονται πιο κοντά στα κατώτερα όρια δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 να υποχρεωθούν σε capital plans και αυξήσεις κεφαλαίου.
Η Daniele Nouy η επικεφαλής του SSM συγκλίνει με τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις ελληνικές τράπεζες.
Από το οικονομικό Forum των Δελφών η Nouy ανέφερε τα εξής:
Το δυσμενές σενάριο στα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση, ενώ χαρακτήρισε «τεράστιο πρόβλημα» το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη ελαφρώς αδύναμες και θα χρειαστεί χρόνος και αποφασιστικότητα για την οριστική ανάκαμψή τους, εκτίμησε η Nouy. 
«Οι κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο των stress tests θα πρέπει να καλυφθούν σε κάθε περίπτωση.
Πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο των stress tests θα αποφασιστούν κατά περίπτωση», εξήγησε η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ.
H bad bank είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, απάντησε η Nouy σε σχετικό ερώτημα
«Όλα τα διαθέσιμα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των NPLs και η χρήση τους εξαρτάται από το είδος των δανείων», τόνισε.
Η Nouy ίσως ορμώμενη από το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαδοχής (αποχωρεί τέλη Δεκεμβρίου του 2018) και ανησυχεί να μην την κατηγορήσουν για πλημμελείς ελέγχους και stress tests…τάσσεται υπέρ της άποψης ότι οι 2 από τις 4 τράπεζες στην Ελλάδα που θα βρεθούν πιο κοντά στα κατώτερα όρια να υποχρεωθούν σε capital plans.
Τα κεφαλαιακά πλάνα ή capital plans θα υποβληθούν εντός 15 με 20 ημερών από την ολοκλήρωση των stress tests τον Μάιο του 2018.
Capital plans σημαίνει προγραμματισμός για αυξήσεις κεφαλαίου.
Να τονιστεί ότι το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν άλλα 10 δισεκ. αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να εξυγιάνουν πλήρως τους ισολογισμούς τους.
Μετά τις αναφορές για AQRs δηλαδή ελέγχους ποιότητας ενεργητικού που διαψεύστηκαν από την ΕΚΤ και την δέσμευση του ΔΝΤ ότι δεν θα επανέλθει στο θέμα…τα στελέχη του ΔΝΤ…είχαν δηλώσει ότι θα επανέλθουν μετά την ολοκλήρωση των stress tests και θα αποτιμήσουν τα τελικά αποτελέσματα.
Η Nouy η επικεφαλής του SSM είναι οπαδός της άποψης ότι 2 από τις 4 τράπεζες που θα βρεθούν στα χαμηλότερα όρια ακόμη και εάν περνούν τα stress tests να υποβάλλουν capital plans με στόχο αύξηση κεφαλαίου.
Το bankingnews από τον Αύγουστο του 2017 είχε αναλύσει και έκτοτε πολλές φορές υποστηρίξει ότι άπαξ και οι Γερμανοί θέλουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το γνωστό clean exit…δεν θα επιτρέψουν να προκληθεί τραπεζική κρίση.
Οι Γερμανοί θέλουν οι ελληνικές τράπεζες να περάσουν τα stress tests και από το 2019 όσες χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου να τις υλοποιήσουν τότε.
Το Γερμανικό σχέδιο περιλαμβάνει clean exit για την οικονομία, ενώ οι τράπεζες περνούν τα stress tests με ορίζοντα αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Όμως η στάση της Nouy η οποία είναι και η πιο επιθετική αφενός επιβεβαιώνει το χάσμα, την διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του SSM αφετέρου δείχνει συνεχώς ότι θέλει να είναι πολύ αυστηρή με τα ελληνικά stress tests.
Το βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν η Nouy ως επικεφαλής του SSM μετά τα stress tests εάν 2 από τις 4 τράπεζες περάσουν τα stress tests αλλά βρεθούν στα κατώτερα όρια των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν προσδιοριστεί…θα τις υποχρεώσεις σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2018 μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του 2018 ή θα δώσει παράταση χρόνου για αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Οι τράπεζες κάνουν ότι μπορούν ώστε να περάσουν τα stress tests.
H Πειραιώς που εμφανίζει επιβαρυμένο TAR δηλαδή ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων έχει κερδίσει από αναβαλλόμενη φορολογία κατά 700 εκατ ευρώ εξέλιξη που θα ενισχύσει λογιστικά τα κεφάλαια.
Επίσης η Eurobank εμφανίζει καλύτερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις από τον μέσο όρο της αγοράς.
Στα οικονομικά στοιχεία που έστειλαν στην ΕΚΤ και στον SSM για τα stress tests…με τις παραδοχές που έλαβαν στο βασικό και δυσμενές σενάριο….τα περνούν και οι 4 ελληνικές τράπεζες.
Όμως εάν πρυτανεύσει η λογική της Nouy που υιοθετεί το πιο σκληρό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες τότε οι 2 από τις 4 συστημικές θα έχουν πρόβλημα.

Υπάρχει πολύ μεγάλη – πραγματικά πολύ μεγάλη – πιθανότητα οι 4 ελληνικές τράπεζες να περάσουν τα stress tests αλλά οι 2 που βρίσκονται πιο κοντά στα κατώτερα όρια δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 να υποχρεωθούν σε capital plans και αυξήσεις κεφαλαίου.
Το ενδεχόμενο αυτό ως πιθανότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και το ερώτημα είναι οι αυξήσεις θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι του 2018 ή μέσα στο 2019;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης