Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εμπορικός πόλεμος Trump: Καμία επίδραση σε Μυτιληναίο - Ζημιές για Τουρκία

Εμπορικός πόλεμος Trump: Καμία επίδραση σε Μυτιληναίο - Ζημιές για Τουρκία
Εάν ξεσπάει πόλεμος στο μέτωπο των δασμών είναι βέβαιο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι και ειδικά οι παραγωγοί θα επηρεαστούν.
Ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ με τους δασμούς σε αλουμίνιο 10% και χάλυβα 25% αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορες, αρχής γενομένης από την πτώση κατά 480 μονάδες στην Wall Street χθες Πέμπτη 2/3/2018.
Τα futures των ασιατικών χρηματιστηρίων υποχωρούν καθώς αρχίζει να κυριαρχεί μια αβεβαιότητα για την έκβαση των εξελίξεων και κυρίως στο τι μπορεί να επακολουθήσει.
Οι χαλυβουργίες της Ιαπωνίας πέφτουν 2,5%-3,5% και της Νοτίου Κορέας κοντά στο 2%.
Η NIPPON STEEL (Ιαπωνία) και η Hyndai (Κορέα) υποχωρούν 3%.
Σε πτώση της τάξης του 3% και οι μετοχές των ιαπωνέζικων αυτοκινητοβιομηχανιών.
Πέραν της απάντησης Γιούνκερ για λογαριασμό της Ευρώπης στις αγορές θα κυριαρχήσει αβεβαιότητα για το ποιοί πλήττονται και τι μπορεί να ακολουθήσει.
Στις σύγχρονές αγορές όπου οι τα τμήματα Investor Relation κινούνται αστραπιαία οι θέσεις θα έχουν διαμορφωθεί ταχύτατα και οι εξαγωγείς στις ΗΠΑ θα δούν τις μετοχές τους υπό πίεση.
Κερδισμένες σε πρώτη φάση όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι οι Αμερικανικές εταιρίες όπως η τροπή ενός παγκοσμίου εμπορικού πολέμου που δείχνει να ξεκινά κρύβει αβεβαιότητα.
Άλλωστε οι μετοχές τους χθες ανέβηκαν 5%-9% δείχνοντας ότι η αγορά πιστεύει ότι θα ωφεληθούν από τους δασμούς.

Στα πλαίσια αυτά οι ελληνικές εταιρίες και μετοχές θα έχουν τύχη ανάλογη με τον προορισμό των εξαγωγών τους.

Το WEN ξεκινώντας την έρευνά του καταγράφει ότι σύμφωνα με την δίοικηση του Ομίλου Μυτιληναίου το Αλουμίνιο της Ελλάδος δεν έχει εξαγωγές στις ΗΠΑ παρά μόνον στις ευρωπαικές αγορές.
Η εκτίμηση της δίοικησης είναι ότι εταιρίες σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειμμα παραγωγής όπως οι ΗΠΑ και οι Ευρώπη θα ευνοηθούν.
Η τιμή του αλουμινίου έχει ισορροπήσει στα 2145 δολ/τόνο ενώ τα υπόλοιπα μέταλλα έχουν κινηθεί με οριακές απώλειες.Για τον λόγο αυτό και ο Τραμπ επέβαλε τους δασμούς.
Αντίθετα θα πληγούν οι κινέζικες εταιρίες που ανήκουν σε χώρα με πλεόνασμα παραγωγής το οποίο προσπαθούσαν να περιορίσουν.
Όμως από την άλλη πλευρά θα πρέπει να περιμένει κανείς και τα αντίμετρα των Κινέζων και άλλων οικονομιών καθώς το παγκόσμιο εμπόριο θα βρεθεί απέναντι σε ένα πρώτο σοκ.
Η τιμή του αλουμινίου έχει ισορροπήσει στα 2145 δολ/τόνο ενώ τα υπόλοιπα μέταλλα έχουν κινηθέι με οριακές απώλειες.
Στην Ευρώπη κυρίως κατευθύνονται και οι εξαγωγές της Βιοχάλκο και της θυγατρικής ΕλβαλΧαλκόρ.
Στο σύνολό τους οι αναλυτές θεωρούν την κίνηση Τραμπ κακή για το διεθνές εμπόριο και την αποκαλούν zero sum game.
Αρνητικές επιπτώσεις αναμένονται στην Τουρκία που αποτελεί από τους μεγάλους εξαγωγείς χάλυβα στις ΗΠΑ αλλά και της Νοτίου Κορέας.
Επίσης αναλυτές του Χογκ Κογκ στο Bloomberg εμφανίζονται ανήσυχοι όσον αφορά για επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνολικά στους όρους εμπορίου.
Σίγουρα η οικονομία της Κίνας θα δεχθεί πιέσεις και αυτό ενδεχομένως να την επηρεάσει ως παγκόσμιο καταλύτη ανάπτυξης καθώς οι επιπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν και την ισοτιμία της σε σχέση με το δολάριο.
Η ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται στο 6,5% το 2018 σύμφωνα με την Citi.
Eπίσης μια επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας δημιουργεί ανησυχίες για μια επιβράδυνση τοποθετήσεων των Κινέζων σε αμερικανικά ομόλογα, τα οποία προς το παρόν δεν προεξοφλούν κάτι τέτοιο με επιτόκια 2,82%.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης