Τελευταία Νέα
Οικονομία

Wieser: Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις μετά τα stress tests - Υπέρ του Grexit μέλη της κυβέρνησης, το 2015

tags :
Wieser: Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις μετά τα stress tests - Υπέρ του Grexit μέλη της κυβέρνησης, το 2015
Ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group, Thomas Wieser, επέμεινε ότι «η περίοδος Βαρουφάκη κόστισε 200 δισ. ευρώ»
Σε μια δήλωση που ρίχνει ακόμα περισσότερο φως στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης την περίοδο του 2015, όταν δηλαδή η τύχη της χώρας πέρασε στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έριξε ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group, Thomas Wieser.
«Δεν ήταν μόνο οι Γερμανοί που πίεζαν για το Grexit το 2015.
Πολλά μέλη της ελληνικής κυβέρνησης το προωθούσαν» τόνισε κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ πρόσθεσε ότι το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο Grexit.
«Είμαι ευχαριστημένος που δεν χρειάστηκε να πληρώσω σε δραχμές χθες» ήταν το σχόλιο που έκανε.
Παράλληλα, ο Wieser επέμεινε ότι η τακτική του Γιάνη Βαρουφάκη κόστισε στην Ελλάδα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
«Η περίοδος του Βαρουφάκη κόστισε 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα» δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, ο Wieser εμφανίστηκε σίγουρος ότι δεν χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση μετά τα stress tests.
Επίσης, ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group δήλωσε ότι λυπάται πολύ που δεν έγινε σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους το 2010, ενώ πρόσθεσε ότι δεδομένου του τι θα μπορούσε να συμβεί στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, θα είχαν κάνει το ίδιο σήμερα.

Οι παρεμβάσεις του Obama

Ο Wieser αποκάλυψε και τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ με στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Όπως είπε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, τηλεφωνούσε έως και πέντε φορές την εβδομάδα στον τότε πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Επίσης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, έκανε ενεργές παρεμβάσεις με στόχο να συμβάλλει στην αποτροπή του Grexit.
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόφασης να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι το 2010 η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να συμμετέχει και το Ταμείο, καθώς δεν υπήρχε τεχνογνωσία στην ευρωζώνη για τέτοιου είδους προγράμματα, όπως το ελληνικό.

«Ναι» στην προληπτική πιστωτική γραμμή

Εν τω μεταξύ, ο Wieser τάχθηκε υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, τονίζοντας την ανάγκη «να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».
Στον αντίποδα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, ο Wieser είχε δηλώσει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν κόστισε μόνο 100 δισ. ευρώ όπως εκτιμά ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, αλλά μάλλον τα διπλάσια.
«Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες.
Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή» ήταν η ακριβής του δήλωση.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η πιθανότητα να συμβεί ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2012.
Αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πολύ πιο δραματικές. Ο κόσμος τότε ήταν πιο ασταθής, δεν υπήρχε μια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, o Draghi δεν είχε υποσχεθεί ακόμα ότι θα κάνει ό,τι χρειαζόταν για να σώσει το ευρώ»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης