Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σταθερά κέρδη για τις μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες - «Αγκάθι» τα NPEs

tags :
Fitch: Σταθερά κέρδη για τις μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες - «Αγκάθι» τα NPEs
Ικανοποιητικές επιδόσεις για τις μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες το 2017, σύμφωνα με τη Fitch
Τα οικονομικά μεγέθη του 2017 των Allied Irish Banks (BBB-, θετικό outlook) και Bank of Ireland Group (BBB, σταθερό outlook), των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ιρλανδίας, παρουσίασαν περαιτέρω βελτίωση ικανοποιητικά, με την ποιότητα του ενεργητικού, ωστόσο, να παραμένει το πρόβλημα, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ειδικότερα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τις παραπάνω, διαμορφώθηκε σε 17,5% και 13,8% στα τέλη του περασμένου έτους, αντίστοιχα, πάνω από το ποσοστό των ρυθμιστικών απαιτήσεων, ενώ το απόθεμα των NPEs συρρικνώθηκε, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και της προόδου στα απομειωμένα περιουσιακών στοιχείων.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΑΙΒ μειώθηκαν κατά 2 δισεκ. το β’ εξάμηνο του 2017, στα 10,2 δισεκ. ευρώ, ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ήτοι 16% επί των ακαθάριστων δανείων (έναντι 19%).
Σε ό,τι αφορά στην ΒΟΙΓ, τα NPEs μειώθηκαν στα 6,5 δισεκ. στο τέλος του 2017, από 8,1 δισεκ. ευρώ στο τέλος του α’ εξαμήνου.
Ως ποσοστό επί των ακαθάριστων δανείων, ανέρχονται σε 8%.
Και οι δύο τράπεζες στοχεύουν σε σημαντική περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά αυτό θα απαιτήσει χρόνο.
Ενδεικτικά, η AIB επιθυμεί να μειώσει τα NPEs σε 3 δισεκ. - 4 δισεκ. ευρώ, 5% των ακαθάριστων δανείων, μέχρι τα τέλη του 2019, ποσοστό που θα ήταν σύμφωνο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η κεφαλαιοποίηση έχει ενισχυθεί σημαντικά από το 2015, υποστηριζόμενη από τη βελτίωση της εσωτερικής παραγωγής κεφαλαίων.
Οι αμερικανικός οίκος αναμένει οι δύο τράπεζες να διατηρήσουν υψηλά αποθέματα έναντι των ελάχιστων κανονιστικών απαιτήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης