Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Πλήγμα για την Ιταλία η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

tags :
Moody’s: Πλήγμα για την Ιταλία η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ
Εκτεθειμένη η Ιταλία στην μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ 
Η Ιταλία θα επηρεαστεί περισσότερο εντός της Ευρωζώνης από τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που ήδη έχει βάλει εμπρός η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμά σε σχόλιό του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, τη στιγμή που το δημόσιο χρέος της γειτονικής μας χώρας έχει ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ, ενώ ο τραπεζικός κλάδος αγωνίζεται να ορθοποδήσει ξανά.
Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος εντοπίζει και ένα ακόμη «αγκάθι», την αναιμική οικονομική ανάπτυξη.
Η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης κρίνεται ακόμη πιο ανησυχητική, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι η χώρα δεν μπορεί να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, που θα προκύψει από τη νομισματική σύσφιξη.
Να επισημανθεί ότι η ιταλική κυβέρνηση ποντάρει σε ανάπτυξη 1,1% το 2017, έναντι 0,7% και 0,1%, τα έτη 2016 και 2015, αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ συρρίκνωσε στα 30 δισεκ. -από 60 δισεκ. ευρώ- το μηνιαίο ποσό αγοράς περιουσιακών στοιχείων, για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018.
«Για να διατηρηθεί ο έλεγχος ελλείμματος, η Ιταλία έχει συσσωρεύσει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% περίπου του ΑΕΠ, τα τελευταία τρία χρόνια.
Η εξορθολογισμός των εσόδων δεν απέδωσε όπως προβλεπόταν.
Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης έφεραν μόλις το 0,1% του ΑΕΠ στα ταμεία, ενώ, παράλληλα, ο συντελεστής του φόρου εταιρειών μειώθηκε από 27,5% σε 24%, ενώ η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ και η αναστροφή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του 2011, προκαλεί μεγάλη πίεση στον επόμενο προϋπολογισμό», συμπληρώνει ο οίκος.
Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες για να τις κοινοβουλευτικές εκλογές (περισσότερα εδώ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης