Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα «βουτιά» στις ευρωαγορές, εν μέσω φόβων για εμπορικό πόλεμο - Στο -2,27% ο DAX

Νέα «βουτιά» στις ευρωαγορές, εν μέσω φόβων για εμπορικό πόλεμο - Στο -2,27% ο DAX
Με νέα «βουτιά» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω διεθνών ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο
Με νέα «βουτιά» έκλεισαν σήμερα (2/3/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω διεθνών ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο, που πυροδότησαν οι χθεσινές εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 2,06% χαμηλότερα, στις 367,13 μονάδες, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας σημείωσε «βουτιά» 3,7%.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη «βούλιαξε» κατά 2,27% στις 11.913,71 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,47% στις 7.069,90 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 2,39% χαμηλότερα, στις 5.136,58 μονάδες.


Όλοι οι κλάδοι έκλεισαν σήμερα με βαριές απώλειες, με αυτοκινητοβιομηχανίες, τράπεζες, βιομηχανίες και εταιρείες πρώτων υλών να τερματίζουν με πτώση άνω του 2%.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές εταιρειών παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου, με τη μετοχή της Thyssenkrupp να «βουλιάζει» κατά 4,1%.
Την ίδια ώρα, υπό πίεση βρέθηκαν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς η επιβολή δασμών θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια τις τιμές των αυτοκινήτων και των φορτηγών που πωλούνται στην Αμερική.
Η μετοχή της BMW σημείωσε πτώση 1,56%, ενώ της Daimler κατέγραψε απώλειες 2,42%.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε χθες ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν επίσημα δασμοί ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αν και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διευκρίνισαν αργότερα ότι κάποιες λεπτομέρειες πρέπει ακόμα να αποσαφηνιστούν.
Παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε σήμερα με προκλητικές δηλώσεις.
«Όταν χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριό μας με σχεδόν κάθε χώρα, τότε «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να προστατέψουμε τη χώρας μας και τους εργαζομένους μας», καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η χαλυβουργία μας είναι σε κακή κατάσταση».
Αυστηρή ήταν η απάντηση της Κομισιόν στις εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος.
Η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο, Cecilia Malmstrom, προειδοποίησε για αντίμετρα εάν τα σχέδια του αμερικανού προέδρου εφαρμοστούν και για την Ευρώπη.
Σε δηλώσεις της στη Σιγκαπούρη, η Μalmstrom προειδοποίησε ότι η όποια κίνηση θέσει ως στόχο την Ευρώπη θα είναι «βαθιά αθέμιτη».
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκε και η ομιλία της βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, για το όραμά της για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη.
Η May εξέφρασε, παράλληλα, την επιθυμία για μια «πιο ευρεία και βαθιά» εταιρική σχέση με την ΕΕ, η οποία θα καλύπτει περισσότερους τομείς από οποιαδήποτε άλλη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στις ιταλικές εκλογές της Κυριακής (4/3), όπου μια ενδεχόμενη ενδυνάμωση ακροδεξιών κομμάτων θα μπορούσε να ρίξει μια νέα σκιά πάνω από την Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας, αλλά και τις σχέσεις της με την ΕΕ.
Ο FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε σήμερα με απώλειες 2,39%, στις 21.912,14 μονάδες.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης