Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Χ.Α: Οι πωλητές δεν ελέγχουν απόλυτα, ακόμα, την κατάσταση

tags :
Χ.Α: Οι πωλητές δεν ελέγχουν απόλυτα, ακόμα, την κατάσταση
Μάνος Χατζηδάκης - υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Χ.Α: Οι πωλητές δεν ελέγχουν απόλυτα, ακόμα, την κατάσταση

Συνεχίστηκε το σκηνικό υποχώρησης στην Εγχώρια Αγορά, ακολουθώντας ως την Πέμπτη με συντηρητικότερο ρυθμό την τάση των Ξένων Αγορών. Οι κινήσεις ως τότε χαρακτηρίζονταν από μετριοπαθείς διακυμάνσεις, χαμηλό τζίρο και επιστροφή των αγοραστών προς το τέλος της ημέρας.

Η τάση στην Ελληνική Αγορά μπορεί να έχει απολέσει την ανοδική δυναμική του Ιανουαρίου, οι πωλητές ωστόσο δεν ελέγχουν απόλυτα, ακόμα, την κατάσταση και υπό μία έννοια έχουν χάσει ευκαιρίες να ωθήσουν αισθητά χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη, προκαλώντας μεγαλύτερο ρήγμα στην ανοδική τάση.

Οι εγχώριες ειδήσεις αυτή την περίοδο μπορεί να μην βγάζουν κάποιο νέο προς θετική τιμολόγηση, έχουν ωστόσο προβολές στο κοντινό μέλλον που δεν είναι αμελητέες. Ο Μάρτιος αναμένεται να έχει περισσότερη δράση, καθώς εκτός από τα βασικά ακούσματα των αποτελεσμάτων για το σύνολο της χρήσης από τις κυριότερες εισηγμένες εταιρείες, αναμένονται οριστικές αποφάσεις για τις Αποκρατικοποιήσεις που είναι σε τελικό στάδιο (ΟΤΕ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό) αλλά και μια σαφέστερη εικόνα για τον Τραπεζικό κλάδο και τα "τεστ αντοχής", μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που θα συνοδεύσουν τα αποτελέσματα.

Την εβδομάδα που πέρασε, η Τράπεζα Κύπρου στα αποτελέσματά της έδειξε ότι η εφαρμογή του "ΔΠΧΠ 9" είναι απόλυτα διαχειρίσιμη για τα κεφάλαιά της, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο που έχει δείκτες δανειακού χαρτοφυλακίου σε σχετικά παρόμοια επίπεδα.

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί έδειξαν μια θετική διάθεση από ένα σημαντικό μέρος "κόκκινων" Δανειοληπτών να καταστήσουν ενήμερες τις υποχρεώσεις τους, ενώ υπήρξαν ουσιαστικές θετικές εξελίξεις στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου ήταν αυξημένες (+2,2%), ο δείκτης Μεταποίησης το Φεβρουάριο βρίσκεται σε πολυετή υψηλά και τα υπό εξέλιξη εγχειρήματα Αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ) έκαναν ένα βήμα μπροστά, υπό την πίεση της 3ης αξιολόγησης.

Από την άλλη πλευρά το διεθνές σκηνικό δεν αποφορτίζεται εύκολα, καθώς μετά την πρόσφατη αναταραχή των επιτοκίων ήρθε η αλλαγή πλεύσης της Αμερικανικής Ηγεσίας, σε ότι αφορά την επιβολή δασμών σε Μέταλλα και Μεταλλουργικά Εμπορεύματα. Η ένταση των διακυμάνσεων δεν άφησαν "ασυγκίνητη" την Ελληνική Αγορά, η οποία ακολούθησε με ανάλογους ρυθμούς την Παρασκευή.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε πορεία κρούσης με την στήριξη των 800 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε η φετινή χρονιά. Η ουδετερότητα των τεχνικών δεικτών, μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής, έχει γυρίσει υπέρ των πωλητών, καθώς και η χρονοσειρά των 50 ημερών έχει διασπαστεί πτωτικά, ενώ οι ταλαντωτές οδεύουν πλέον προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών.

Η προσέγγιση των 800 μονάδων έχει αποκτήσει δραματικό τόνο, καθώς εκεί βρίσκεται η αριθμητική εκδοχή του κινητού μέσου των 200 ημερών. Σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να υπάρξει αντίδραση, η οποία στο βαθμό που θα συνοδευτεί με κάποιο ικανοποιητικό τζίρο, μπορεί να δώσει μια σημαντική ανοδική ανάσα στην Αγορά.

Σε αντίθετη περίπτωση οι 770 μονάδες έρχονται με μεγάλη πιθανότητα, η δε πτωτική τάση θα εδραιωθεί και μακροπρόθεσμα ως επικρατούσα κατεύθυνση. Συμπερασματικά, θα αναμέναμε το Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει πρώτα το επίπεδο των 800 μονάδων, πριν από οτιδήποτε άλλο. Από εκεί και πέρα η συσχέτιση σε μικρότερο, ή μεγαλύτερο βαθμό με τις Ξένες Αγορές, στην παρούσα φάση θα παραμείνει αυξημένη.

Η ατζέντα της ερχόμενης παραμένει χαλαρή, αλλά όχι αδιάφορη. Οι Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ιταλία ανοίγουν την αυλαία των προγραμματισμένων γεγονότων. Την Δευτέρα (5/3) αναμένεται η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Jumbo, με την εταιρεία, ήδη, να έχει δώσει τον τζίρο της περιόδου (443 εκατ. ευρώ, +10,2%). Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί η εκτίμηση για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου. Την Τετάρτη (7/3) είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (προηγ. 0,99%). Την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης για το 2017.

Επίσης θα ανακοινωθούν τα αναθεωρημένα μεγέθη του ELA για το μήνα Μάρτιο, ενώ το μεσημέρι αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η συνέντευξη τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Μελών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης για την νομισματική πολιτική. Τέλος, την Παρασκευή, αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές των δύο Διεκδικητριών Σχημάτων της ΔΕΣΦΑ, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς να τοποθετούν το τίμημα πάνω των 500 εκατ. ευρώ, για το 66% της εταιρείας.

http://www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης