Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκικό καψώνι με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς - Αναβρασμός στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας

Τουρκικό καψώνι με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς - Αναβρασμός στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας
Οι Τούρκοι τραβούν... στα άκρα ένα συμβάν που θα μπορούσε να έχει λυθεί σε λίγες ώρες
Σε τουρκικό καψώνι εξελίσσεται η σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις Καστανιές Έβρου, οι οποίοι κρατούνται στην Ανδριανούπολη.
Οι δύο αξιωματικοί μετά την σύλληψή τους σε τουρκικό έδαφος την Πέμπτη το πρωί μεταφέρθηκαν στην Ανδριανούπολη, οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου όπου και τους αποδόθηκαν οι κατηγορίες.
Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης η κατηγορία είναι «της παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής».  
Από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, δεν σχολιάζουν αναμένοντας την επίσημη ενημέρωση.
Ανεπισήμως στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή είναι η θετική εκδοχή, έαν η κατηγορία είναι μόνο για παράνομη είσοδο τότε την Δευτέρα θα δικαστούν, θα τους δωθεί αναστολή και θα αφεθούν ελεύθεροι.  
Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα εάν  υπάρχει η κατηγορία της κατασκοπίας ή εάν απόφασίσουν να παζαρέψουν ανταλλαγή τους με τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα, παρότι το διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά των τούρκων υπάρχει σκοπιμότητα αφού πρόκειται για ένα περιστατικό που θα μπορούσε να διευθετηθεί σε τοπικό επίπεδο σε μερικές ώρες όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και από τις δύο πλευρές.
Προς το παρόν αποφάσισαν να το παραπέμψουν και να επικαλούνται την "ανεξέρτηση τουρκική δικαιοσύν", όπως κάνει σε παρόμοιες περιπτώσεις και η Ελλάδα.
Φυσικά υπάρχει ακόμη σκοτάδι γύρω από τα πραγματικά περιστατικά.
Οι αποσπασματικές πρώτες πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί ακολουθούσαν ίχνη στο ελληνικό έδαφος που συνεχίζονταν στο τουρκικό, όπου και συνελλήφθησαν.
Τους αφερέθηκαν πάντως τα κινητά τους όπου είχαν καταγράψει και τα ίχνη. Εάν είναι έτσι, ναι μεν τα ακραία σενάρια για "επιχείρηση των τούρκων εντός ελληνικού εδάφους", αποκλείονται ωστόσο είναι ανοικτό εάν πρόκειται για ατυχές περιστατικό ή παγίδα.
Πάντως η αρχική αισιοδοξία τόσο του υπουργείου Αμύνης όσο και του Μεγάρου Μαξίμου -που στο επίπεδο της διαχείρισης της κοινής γνώμης το υποβάθμιζαν-, ότι το θέμα θα είχε κλείσει μέχρι σήμερα το βράδυ δεν επιβεβαιώθηκε.
Το υπουργείο Αμύνης μάλιστα πετούσε το μπαλάκι στο υπουργείο Εξωτερικών.
Μέχρι στιγμής έχει υπάρξει επικοινωνία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη με τον τούρκο ομόλογό του και των αρμόδιων διπλωματικών υπηρεσιών των δύο χωρών, σε επίπεδο πρέσβεων και προξενείων.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε επικοινωνία με τους Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά ενώ από την πλευρά της ΝΔ ενημερώθηκε ο αρμόδιος τομεάρχης Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το ερώτημα είναι πλέον μέχρι που θα το τραβήξουν οι τούρκοι και αν θα θελήσουν να το εκμεταλλευτούν για συμβολικούς λόγους και για να οξύνουν έτι περαιτέρω το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, μετά το παρολίγον θερμό επεισόδιο στα Ίμια και ενώ η Τουρκία απειλεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Όπως άλλωστε έχει τονίσει το bankingnews με συνεχή ενημέρωση, η Τουρκία είναι έτοιμη να τραβήξει το θέμα στα άκρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης