Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δεν είναι επιτυχία του Τσίπρα είναι αδυναμία του Μητσοτάκη

Δεν είναι επιτυχία του Τσίπρα είναι αδυναμία του Μητσοτάκη
Η Πειραιώς αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την φθορά που προκαλεί στην αριστερή κυβέρνηση η επιβολή της σκληρής λιτότητας
Οι δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις της ALCO και της Metron Analysis δείχνουν καθαρό μεν προβάδισμα της ΝΔ, αλλά μείωση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γενικότερα όλες οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου χρόνου δείνουν μείωση στην ψαλίδα αλλά και στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Φυσικά οι δημοσκοπήσεις δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη μετά τις μεγάλες αποτυχίες τους, εντούτοις επιβεβαιώνουν μία τάση που ανιχνεύεται στην κοινωνία για σμίκρυνση της απόστασης μεταξύ των δύο κομμάτων.
Και αυτό παρά την φοροκαταιγίδα, τις επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό, τις καθημερινές δεσμεύσεις λογαριασμών, τους πλειστηριασμούς και παρότι έχει μεσολαβήσει το σκοπιανό και τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια, που οδήγησαν στο ναδίρ την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρειο Ελλάδα.
Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν με τον δικό τους τρόπο το στρατηγικό έλλειμμα της ΝΔ, η οποία αδυνατεί να συνδιαμορφώσει την πολιτική ατζέντα και κυρίως δεν διαθέτει συνολικό αφήγημα για την οικονομία και για την επόμενη ημέρα της εξόδου από το μνημόνιο.
Η Πειραιώς αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την φθορά που προκαλεί στην αριστερή κυβέρνηση η επιβολή της σκληρής λιτότητας κατ εντολή των εταίρων και δανειστών.
Το εκλογικό κοινό που εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων και δεν προσχωρεί στη ΝΔ, ούτε άλλωστε στην ΔΗΣΥ.
Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να παίξει το χαρτί του σκοπιανού προσχωρώντας στην γραμμή του Αντώνη Σαμαρά και στην συνέχεια να υιοθετήσει την θεωρία της σκευωρίας για τη Novartis.
Το σφιχταγκάλιασμα της ηγεσίας της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά που παρουσιάζει εμμονή με τη δικαίωση της θητείας του εγκλωβίζει την αξιωματική αντιπολίτευση να δίνει μάχες οπισθοφυλακών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να συμμαχήσει με τον Κώστα Καραμανλή και τη Ντόρα Μπακογιάννη σε μία πιο διαλλακτική γραμμή έναντι της κυβέρνησης με κεντρώα και φιλελεύθερα χαρακτηριστικά αντί για την ακραία αντιπολίτευση που συμπυκνώνεται στην φράση «να φύγει τώρα ο ψεύτης και λαϊκιστής Τσίπρας».  
Στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας όμως, η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει να αντιπροτείνει κάτι πέρα από την αποτελεσματική εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση και μία αόριστη υπόσχεση ότι όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες θα μειώσει τους φόρους.
Εάν μάλιστα προκύψουν στοιχεία από την υπόθεση Novartis τότε μαζί με τον Σαμαρά θα καταστραφεί και ο Μητσοτάκης που ταυτίστηκε μαζί του.
Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο όλοι θεωρούν ότι οι συντριπτικές πιθανότητες στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν είναι υπέρ της ΝΔ, αλλά επίσης θεωρούν ότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει –σε αντίστιξη το καλοκαίρι του 2014 κανείς δεν έδινε την παραμικρή ελπίδα στον Σαμαρά.  
Εν κατακλείδι το ότι ο Τσίπρας είναι ακόμη ζωντανός δεν είναι τόσο επιτυχία του ίδιου, όσο αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν δημιουργεί ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σπύρος Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης