Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι Γερμανοί του SSM και ESM θέλουν clean exit στα stress tests των ελληνικών τραπεζών και ΑΜΚ το 2019

Οι Γερμανοί του SSM και ESM θέλουν clean exit στα stress tests των ελληνικών τραπεζών και ΑΜΚ το 2019
Εάν κυριαρχήσει το βασικό σενάριο που θέλει η Ελλάδα να επιτυγχάνει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς πιστωτική γραμμή τότε είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρξει τραπεζική κρίση με αυξήσεις κεφαλαίου το 2018.
Μπορεί η επικεφαλής του SSM D. Nouy να έχει προσχωρήσει στις θέσεις του ΔΝΤ δηλαδή οι τράπεζες να ενισχυθούν κεφαλαιακά πριν η Ελλάδα απεξαρτηθεί από τα μνημόνια….ωστόσο οι γερμανοί του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών και του ESM του Μηχανισμού Στήριξης τάσσονται υπέρ των αναίμακτων stress tests.
Ούτως ή άλλως τα stress tests έχουν μετεξελιχθεί σε πολιτικά.
Εάν κυριαρχήσει το βασικό σενάριο που θέλει η Ελλάδα να επιτυγχάνει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς πιστωτική γραμμή τότε είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρξει τραπεζική κρίση με αυξήσεις κεφαλαίου το 2018.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών ύψους 5-6 δισεκ. θα πραγματοποιηθούν το 2019 αυτό είναι το πλάνο των γερμανών ώστε να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια και με αυξημένο απόθεμα κεφαλαίων να μπορούν να δαπανούν κεφάλαια όταν πουλάνε προβληματικά δάνεια σε τιμές χαμηλότερες από τις προβλέψεις που έχουν διενεργήσει.
Επίσης να σημειωθεί ότι η λύση της bad bank θα μπορούσε να επανεμφανιστεί στο προσκήνιο το 2019 συμπληρωματικά των σχεδίων για αυξήσεις κεφαλαίου.

Σε αυτή την περίπτωση θα περάσουν τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, όλες θα εμφανίζονται ότι στο δυσμενές σενάριο κινούνται πάνω από το κατώτερο όριο του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1.
Ωστόσο οι 2 τράπεζες που θα βρίσκονται πιο κοντά στα κατώτερα όρια θα υποβάλλουν capital plans κεφαλαιακά σχέδια με στόχο αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Ήδη τράπεζα η οποία φαινομενικά βρισκόταν στην πιο δύσκολη θέση έχει καταφέρει να ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 700 εκατ μέσω αναβαλλόμενης φορολογίας.
Από το TAR την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα προκύψουν σοβαρές ζημίες αλλά μέσω αυτής της κίνησης δηλαδή να αναγνωριστεί αναβαλλόμενος φόρος 700 εκατ καταφέρνει να περάσει τα stress tests.  
Με βάση ορισμένες πληροφορίες αυτός ο αναβαλλόμενος φόρος προέρχεται από το παρελθόν, δεν είχε αναγνωριστεί από τους ορκωτούς ελεγκτές και χρησιμοποιήθηκε ως buffer ως απόθεμα αναβαλλόμενου φόρου.

Τι εκτιμούν οι ελληνικές τράπεζες με βάση τα στοιχεία που έστειλαν στην ΕΚΤ – SSM

Οι ελληνικές τράπεζες προβλέπουν ότι και στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο περνούν τα stress tests και οι 4 τράπεζες δηλαδή Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank.
Με βάση τον μέσο όρο των αναλύσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες στηριζόμενες στα στοιχεία που έστειλαν σε ΕΚΤ και SSM προκύπτει ότι

1)Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν 7% ή 7 μονάδες από τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 κατά μέσο όρο ή ένα εύρος μεταξύ 6,5% και 8%.
Αυτό συνεπάγεται μείωση κεφαλαίων 12 δισεκ. με 12,5 δισεκ. στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 που ανέρχεται σε 29,2 δισεκ. ευρώ.
Με όρους συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας η αρνητική επίδραση από το stress tests, το TAR, το IFRs 9 και άλλους ελέγχους θα ανέλθει σε 13,4 δισεκ. μείωση κεφαλαίων σε σύνολο κεφαλαίων 32,6 δισεκ. ευρώ.  

2)Στο σενάριο των τραπεζών ουσιαστικά καμία τράπεζα δεν πέφτει κάτω από 9% και κινούνται μεταξύ 9% και 10,5% με όρους δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1.
Ακόμη και εάν στο δυσμενές σενάριο ο δείκτης core tier 1 θα ανέλθει στο 6,5% και οι 4 ελληνικές τράπεζες το ξεπερνούν.

3)Στην ανάλυση έχει ληφθεί υπόψη ως παραδοχή ότι θα δημιουργηθούν 20 δισεκ. νέα προβληματικά ανοίγματα αλλά περίπου 20-21 δισεκ. θα είναι τα προβληματικά δάνεια που θα μετατραπούν σε εξυπηρετούμενα.

Τι θα συμβεί μετά τα stress tests

Το σενάριο των ελληνικών τραπεζών στο stress tests που έχουν αναλύσει και με βάση αυτό έχουν στείλει όλα τα στοιχεία στην ΕΚΤ και στον SSM… είναι ότι όλες περνούν το stress tests χωρίς κεφαλαιακό έλλειμμα και με βάση αυτό το σενάριο η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε clean exit σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Όμως κατά την διεξαγωγή των stress tests πολλές από τις παραδοχές των ελληνικών τραπεζών θα μεταβληθούν οπότε…το τελικό σενάριο είναι ότι τελικά θα υποβάλλουν capital plans δηλαδή κεφαλαιακά σχέδια με στόχο αύξηση κεφαλαίου το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης