Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ιταλικές εκλογές: Ποια είναι τα κύρια ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Ιταλικές εκλογές: Ποια είναι τα κύρια ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές
Ποια είναι τα κύρια ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές για τις εκλογές της Ιταλίας
Στην Ιταλία στρέφονται τα «βλέμματα» των επενδυτών αυτό το σαββατοκύριακο, καθώς οι εκλογές της Κυριακής 4 Μαρτίου 2018 θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.
Δύο μέρες πριν τις εκλογές, και όμως, οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ήσυχοι, ενώ δεν παρατηρούνται αξιοσημείωτες κινήσεις ως προς τα ιταλικά assets, δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας ενισχύεται, ενώ το αντιευρωπαϊκό κλίμα δείχνει να υποχωρεί.
Ποια είναι τα κύρια ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές:

- Ποιο είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα;

Από τις εκλογές της Κυριακής δεν αναμένεται να προκύψει νικητής με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λόγω και του νέου εκλογικού νόμου, του λεγόμενου «Rosatellum», που αποτελεί ένα μείγμα του βρετανικού πλειοψηφικού συστήματος ενός γύρου και της αναλογικής εκπροσώπησης.


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το «Bloomberg» μεταξύ 15 οικονομολόγων, το 38% αναμένουν ένα «hung parliament» και το 33% έναν «μεγάλο συνασπισμό».


Εάν και απίθανο, ως πιο «εφικτός» συνασπισμός εμφανίζεται εκείνος της κεντροδεξιάς, δεδομένου ότι το Κίνημα 5 Αστέρων έχει αποκλείσει έναν συνασπισμό.
Ένας τέτοιος συνασπισμός της κεντροδεξιάς θα αποτελείτο από το «Forza Italia» του Silvio Berlusconi, τη ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, το νεοφασιστικό «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratteli d’ Italia) και το επίσης ακροδεξιό «Εμείς με την Ιταλία» (Noi con l'Italia).

- Θα μπορέσει ο νικητής να διαχειριστεί το «γιγαντωμένο» χρέος της Ιταλίας;

Μάλλον όχι.
Όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας, οι πιθανότητες να προωθηθούν μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης της Ιταλίας ή για την αντιμετώπιση του χρέους της χώρας είναι χαμηλές.
Στο 132% του ΑΕΠ, η Ιταλία έχει το χειρότερο λόγο χρέους στην ΕΕ… μετά την Ελλάδα.

- Τι θα μπορούσε να εκπλήξει τις αγορές;

Μια έκπληξη θα αποτελούσε μια νίκη της κεντροδεξιάς συμμαχίας με απόλυτη πλειοψηφία, ενώ ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη θα δημιουργούσε μια νίκη της κεντροδεξιάς με πρώτο κόμμα τη Λέγκα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε εκ νέου στο προσκήνιο φόβους περί αποχώρησης της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, οδηγώντας σε μια διεύρυνση του spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης