Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Πρόβλημα για δυνατούς λύτες για τη Fed η επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο

tags :
ΗΠΑ: Πρόβλημα για δυνατούς λύτες για τη Fed η επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο
Πρόβλημα για δυνατούς λύτες για τη Fed η επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed, Federal Reserve) εφάρμοσε τις τεράστιες φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης Trump και σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες με ελάχιστα προβλήματα, αλλά η ξαφνική απόφαση της Ουάσινγκτον για δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου μπορεί να φέρει την αμερικανική κεντρική τράπεζα αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο: την αύξηση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι δασμοί που δήλωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Donald Trump και η αντίδραση στην ανακοίνωση παγκοσμίως, επηρέασαν την οικονομία των ΗΠΑ που ήταν αρκετά ήρεμη.
Η Fed θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις μακροοικονομικές επιπτώσεις των δασμών, που αναμένεται να είναι μικρού μεγέθους, αλλά και τον ευρύτερο κίνδυνο από αντίποινα, όπως πιέσεις των τιμών σε μια ποικιλία αγαθών και επιβράδυνση στις εμπορικές συναλλαγές.
Ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη απειλήσει με αντίμετρα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, δήλωσε ότι η κίνηση του Trump μπορεί να βλάψει την οικονομία των ΗΠΑ καθώς και τις οικονομίες άλλων κρατών.
"Αυτό που πρέπει να ανησυχεί είναι ότι αυτό βάζει τις κυβερνήσεις παγκοσμίως κάτω από την πορεία του προστατευτισμού και των εμπορικών πολέμων", δήλωσε ο Ward McCarthy, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Jefferies.
"Αν αυτό συμβεί, είναι πολύ κακό για την οικονομική ανάπτυξη.
Θα δυσκολέψει πολύ τα πράγματα και θα μπερδέψει την εικόνα".
Πολλά είναι αβέβαια.
Οι δασμοί 25% για το χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο δεν έχουν επιβληθεί, αν και Trump έχει υποσχεθεί ότι θα γίνει.
Αυτό ήταν αρκετό για να στείλει τις μετοχές των ΗΠΑ στα κόκκινα την Πέμπτη και νωρίς την Παρασκευή.
Δεν είναι γνωστό σε ποιες χώρες θα επιβληθούν οι δασμοί ή πόσο δραματικά θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι χώρες αυτές.
Αν και ο Λευκός Οίκος φάνηκε αρχικά να απορρίπτει τους κινδύνους, με τη δήλωση του Trump την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 ότι "οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολοι να κερδηθούν", οι δασμοί θα μπορούσαν να πλήξουν μερικά από τα οικονομικά οφέλη που προέκυψαν από την αναθεώρηση του αμερικανικού φορολογικού κώδικα στα τέλη του 2017 .
Οι κύριοι κατασκευαστές μετάλλων και οι 373.000 εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους, οι οποίοι θα επωφεληθούν περισσότερο από τους δασμούς, αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κομμάτι του ΑΕΠ, αν και βρίσκονται γεωγραφικά σε πολιτικά σημαντικούς τομείς.
Περίπου το 40% αυτών των θέσεων εργασίας βρίσκονται σε πέντε πολιτείες.
Τρεις από αυτές είναι το Οχάιο, η Πενσυλβάνια και το Μίτσιγκαν, οι οποίες αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής νίκης του Trump το 2016 και θεωρούνται βασικό στοιχείο για τις εκλογές του Κογκρέσου αργότερα το 2018.
Τα κέρδη των εταιρειών που χρησιμοποιούν χάλυβα μπορεί να μειωθούν, αναγκάζοντάς τες να συγκρατήσουν τις επενδύσεις ή τις μισθολογικές αυξήσεις που προσδοκά ο Λευκός Οίκος από τους χαμηλότερους εταιρικούς φόρους.
Σε μια εποχή που το ανθρακόνημα χρησιμοποιείται σε φτερά αεροπλάνων και σε καταναλωτικά προϊόντα όπως τα ποδήλατα, η αύξηση της τιμής του αλουμινίου και του χάλυβα ενδέχεται να αυξήσει τη ζήτηση υποκατάστατων ή την έρευνα σε εναλλακτικές λύσεις.
Ο τρόπος με τον οποίο θα επηρεάσει τα πράγματα, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι απρόβλεπτο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους και τους άλλους παρατηρητές.
"Ο κίνδυνος πληθωρισμού να φτάσει το 4% ή και περισσότερο είναι πραγματικός και αυτό θα αναγκάσει την Fed να δράσει πιο επιθετικά για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής", δήλωσε ο Bernard Baumohl, επικεφαλής παγκόσμιος οικονομολόγος του Economic Outlook Group.
"Δεδομένου ότι αυτός ο επιχειρηματικός κύκλος είναι ήδη μακρύς, αυτά είναι τα είδη των σφαλμάτων πολιτικής που θα μπορούσαν εύκολα να φέρουν την ανάπτυξη σε ένα γρήγορο τέλος", δήλωσε ο Baumohl.
Η Fed μπορεί να αναστείλει την κρίση για λίγο.
Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της τον Μάρτιο 2018 και μετά την ανακοίνωση των δασμών οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει τις προσδοκίες.
Αλλά μετά από αυτή τη συνάντηση, εάν ο προστατευτισμός γίνει κανόνας, η ελπίδα της Fed για μια εποχή "μαλακής προσγείωσης" πλήρους απασχόλησης και επίτευξης στόχου πληθωρισμού, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, αυξανόμενες τιμές και υψηλότερη ανεργία.
"Η πραγματική ανησυχία είναι ότι αυτό σηματοδοτεί μια καμπή στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, για τα πραγματικά προστατευτικά μέτρα.
Έχουμε προειδοποιήσει καθώς προσεγγίζονται οι ενδιάμεσες εκλογές", δήλωσε ο Andrew Kenningham, επικεφαλής παγκόσμιος οικονομολόγος για την Capital Economics.
"Αν γίνει, ο πρόεδρος Trump μπορεί να ανακαλύψει ότι, σε αντίθεση με το tweet του το πρωί, σπάνια υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης