Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall, «κόντρα» στους φόβους για εμπορικό πόλεμο - Πτώση 0,29% για Dow, στο +0,51% ο S&P 500

Οριακές μεταβολές στη Wall, «κόντρα» στους φόβους για εμπορικό πόλεμο - Πτώση 0,29% για Dow, στο +0,51% ο S&P 500
Με οριακές μεταβολές έκλεισε η Wall Street, «κόντρα» στους φόβους περί εμπορικού πολέμου 
Με οριακές μεταβολές έκλεισε σήμερα (2/3/2018) η Wall Street, με τον Dow Jones να «μαζεύει» τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα και τους S&P 500 και Nasdaq να γυρίζουν σε θετικό έδαφος, «κόντρα» στους φόβους περί εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι χθεσινές (1/3) εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ειδικότερα, ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,29% στις 24.538,06 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,51% στις 2.691.25 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 1,08% υψηλότερα στις 7.257,87 μονάδες.


Πιέσεις δέχτηκαν, ωστόσο, οι μετοχές εταιρειών που χρησιμοποιούν χάλυβα και αλουμίνιο, όπως η General Motors και η Boeing, με απώλειες 0,9% και 1,4% αντίστοιχα, ενώ χθες είχαν διολισθήσει κατά 4% και 3,5%.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να βρεθούν υπό πίεση, καθώς η επιβολή δασμών θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια τις τιμές των αυτοκινήτων και των φορτηγών που πωλούνται στην Αμερική.
Νωρίτερα, η μετοχή της Toyota Motor στο χρηματιστήριο του Τόκιο διολίσθησε κατά 2,4%.
Σε εβδομαδιαία βάση, οι τρεις δείκτες κατέγραψαν απώλειες, για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες.
Ειδικότερα, οι Dow, S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν κατά 3,1%, 2% και 1,1% αντίστοιχα στο σύνολο της εβδομάδας.
Χθες, ο Dow Jones έκλεισε με «βουτιά» 420 μονάδων ή 1,68% στις 24.609 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,33% στις 2.678 μονάδες, καθώς ο Τrump δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν επίσημα δασμοί ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αν και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διευκρίνισαν αργότερα ότι κάποιες λεπτομέρειες πρέπει ακόμα να αποσαφηνιστούν.
Παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε σήμερα με προκλητικές δηλώσεις.
«Όταν χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριό μας με σχεδόν κάθε χώρα, τότε «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να προστατέψουμε τη χώρας μας και τους εργαζομένους μας», καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η χαλυβουργία μας είναι σε κακή κατάσταση».
Στην αντεπίθεση - μέχρι στιγμής λεκτικά- πέρασε ακόμη πιο δυναμικά η ΕΕ, με πηγή της Κομισιόν να υπογραμμίζει στο πρακτορείο Reuters ότι και η Ένωση ετοιμάζει δασμούς ύψους 25% σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 3,2 δισ. δολαρίων, εάν οι δασμοί Trump αφορούν ευρωπαϊκά προϊόντα.
Στο θέμα επανήλθε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, υποστηρίζοντας ότι και η ΕΕ θα επιβάλλει δασμούς σε γνωστά αμερικανικά προϊόντα από τις γνωστές μηχανές της Harley έως τα... blue jeans!
Νωρίτερα, αυστηρή ήταν η απάντηση της Κομισιόν στις εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος.
Η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο, Cecilia Malmstrom, προειδοποίησε για αντίμετρα εάν τα σχέδια του αμερικανού προέδρου εφαρμοστούν και για την Ευρώπη.
Πτώση της τάξεως του 4,8% κατέγραψε η μετοχή της McDonald's, στα 147,3 δολάρια, μετά την προειδοποίηση της RBC Capital για επικείμενη επιδείνωση στα οικονομικά μεγέθη του αμερικανικού κολοσσού.
Παράλληλα, οι αναλυτές της RBC Capital Markets υποβάθμισαν σε 170 δολάρια, από 190, τον στόχο για την τιμή της μετοχής έως το τέλος του έτους (έπειτα από εκτόξευση 40% το 2017).





Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης