Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεξικό: Ζητάει να εξαιρεθεί με τον Καναδά από τους δασμούς αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ

Μεξικό: Ζητάει να εξαιρεθεί με τον Καναδά από τους δασμούς αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ
Το Μεξικό και ο Καναδάς θα πρέπει να εξαιρεθούν από την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο
Ο Kenneth Smith, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Μεξικού στις συνομιλίες για τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA), υποστήριξε σήμερα ότι η χώρα του και ο Καναδάς θα πρέπει να εξαιρεθούν από την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τα μέτρα αυτά την επόμενη εβδομάδα.
"Προφανώς πιστεύουμε ότι μέσω της NAFTA και επειδή είμαστε στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, θα έπρεπε να εξαιρεθούμε από αυτού του είδους τα μέτρα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη θέση" είπε ο Smith μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Παραμένει ασαφές το αν οι δασμοί αυτοί (ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο) θα ισχύσουν και για τις δύο άλλες χώρες που μαζί με τις ΗΠΑ μετέχουν στη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών.
Πέρσι ο Καναδάς ήταν η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές αλουμινίου (2,48 εκατομμύρια τόνους) στις ΗΠΑ, πολύ μπροστά από τη Ρωσία που κατείχε τη δεύτερη θέση με 625.000 τόνους και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 570.000 τόνους.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Καναδά ωστόσο, μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι η χώρα του δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο σε ότι αφορά την πιθανή εξαίρεσή της από τους δασμούς, ιδίως και μετά το σχόλιο που έκανε ο Trump για τους εμπορικούς πολέμους νωρίτερα σήμερα.
Η πηγή αυτή είπε ότι η Οτάβα εξετάζει τι είδους κυρώσεις θα μπορούσε να επιβάλει στις ΗΠΑ στην περίπτωση που στοχοθετηθεί.
Η καναδική κυβέρνηση έχει ήδη προειδοποιήσει από την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018 ότι θα απαντήσει στα μέτρα της Ουάσινγκτον, εάν χρειαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης