Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Επιβεβαιώνεται σε «Aaa» η αξιολόγηση της Σουηδίας - Σταθερό το outlook

tags :
Moody's: Επιβεβαιώνεται σε «Aaa» η αξιολόγηση της Σουηδίας - Σταθερό το outlook
Μετά τη S&P, και η Moody’s επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις της Σουηδίας 
Σε «Aaa» -ανώτατη- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Σουηδίας η Moody’s, διατηρώντας, παράλληλα, σε σταθερές τις προοπτικές (outlook) και σε «P-1» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, η Σουηδία χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο, χαμηλά επίπεδα ανισότητας και υψηλό προσδόκιμο ζωής.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της διαμορφωνόταν σε 49.759 δολάρια το 2016, πάνω από το μέσο όρο της πλειοψηφίας των ανεπτυγμένων χωρών.
Η ανταγωνιστικότητα υποστηρίζεται από ένα ιδιαίτερα μορφωμένο εργατικό δυναμικό και σημαντικά επίπεδα τεχνολογικής προόδου, ενώ η σουηδική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην Ε.Ε..
Η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, καθώς η καινοτομία και η εκπαίδευση αποτελεί από καιρό βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Η οικονομία της Σουηδίας παρουσιάζει επίσης υψηλό επίπεδο διαφοροποίησης, βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 66,8% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας το 2017.
Αν και τα σουηδικά νοικοκυριά είναι υπερβολικά χρεωμένα, διαθέτουν επίσης μια πολύ σημαντική καθαρή θέση ενεργητικού.
Βέβαια, ο οίκος προειδοποιεί για τις πολύ υψηλές τιμές στην αγορά ακινήτων.
Το επίπεδο δημοσίου χρέους της γενικής κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να συρρικνωθεί στο 36% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2018, θα παραμείνουν πολύ κάτω από το όριο του 60% που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, παρέχοντας δημοσιονομικό χώρο για μέτρα τόνωσης σε περίπτωση δυσμενούς κρίσης.
Νωρίτερα, και η Standard & Poor’s επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις της Σουηδίας (περισσότερα εδώ).

Διαβάστε: Σουηδία, η αναπάντεχα μεγάλη χαμένη των «stress tests» της ΕΒΑ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης