Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δραγασάκης: Προληπτική πιστωτική γραμμή σημαίνει αβεβαιότητα – Οι τρεις στόχοι της Ελλάδας

Δραγασάκης: Προληπτική πιστωτική γραμμή σημαίνει αβεβαιότητα – Οι τρεις στόχοι της Ελλάδας
"Η προληπτική πιστωτική γραμμή σημαίνει μια ημιμνημονιακή κατάσταση", σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη
"Κακώς έχει έρθει στο κέντρο της συζήτησης το θέμα της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής" υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,  Γ. Δραγασάκης, από το οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, λέγοντας μάλιστα ότι "η προληπτική γραμμή προσθέτει αβεβαιότητα και κινδύνους".
Ο ίδιος απέρριψε την πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή, τονίζοντας ότι δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, αλλά το μεταθέτει, καθώς και ότι δεν χρειάζονται νέες «θερμοκοιτίδες», ενώ σημείωσε ότι " με τους Θεσμούς έχουμε επιλέξει τον ασφαλή δρόμο των cash buffers, θωρακίζοντας με μια ασπίδα προστασίας τη χώρα".
"Η προληπτική πιστωτική γραμμή σημαίνει μια ημιμνημονιακή κατάσταση, σημαίνει εμπλοκή των κοινοβουλιών, σημαίνει διαπραγματεύσεις, σημαίνει προαπαιτούμενα, σημαίνει αβεβαιότητα.
Η πιστωτική γραμμή είναι για έναν χρόνο, το πολύ να ζητήσεις μια παράταση για άλλους έξι μήνες.
Η απάντηση σε όλα αυτά δεν είναι νέες πιστωτικές γραμμές, δεν είναι νέες "θερμοκοιτίδες"", τόνισε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος και αναρωτήθηκε "τι θα γίνει αν μετά υπάρξει πρόβλημα;
Θα έχουμε νέα προγράμματα;".
"Κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν ζητάει επίσημα προληπτική γραμμή.
Θέλουμε μία ευρεία κοινωνική συμμαχία", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, "το θέμα είναι τι θέλουμε να πετύχουμε.
Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι θέλουμε να φύγουμε από τα μνημόνια, να έχουμε ίδια αντιμετώπιση με άλλες χώρες, με δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Να έχουμε εμείς την ευθύνη".
Σημείωσε δε, ότι "η χώρα δεν χρειάζεται νέες «θερμοκοιτίδες», νέους μηχανισμούς «εξάρτησης» και πως «απάντηση στις ανάγκες της Ελλάδα θα δοθεί με το δικό μας, εθνικό σχέδιο, για τη μεταμνημονιακή εποχή".
Ανέφερε τους τρεις στόχους για την Ελλάδα ως προς  την έξοδο από τα μνημόνια και την επόμενη μέρα, που είναι το να βγούμε από το Πρόγραμμα με τους όρους που βγήκαν κι οι άλλες χώρες χωρίς άλλα προαπαιτούμενα, να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας αφού ρυθμιστεί από τις αγορές και τέλος, να έχουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Κατά τον ίδιο, η απάντηση στο θέμα των μεταρρυθμίσεων δεν είναι οι νέες προληπτικές γραμμές, αλλά πρέπει να έχουμε το δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων.
Εξήγησε ότι πρέπει να θωρακιστεί η χώρα καθώς βγαίνοντας από ένα καθεστώς χρεοκοπίας είναι ευάλωτη σε σοκ και "η καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποθέματα.
Να έχουμε τον δικό μας κουμπαρά, ώστε αν κάτι συμβεί να έχουμε τα χρήματα να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας".
Όπως είπε, "εμείς, αλλά και οι Θεσμοί, καταλήξαμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποθέματα, να έχουμε, δηλαδή, τον δικό μας κουμπαρά, ούτως ώστε αν κάτι συμβεί να έχουμε τα χρήματα και αν είναι ομόλογο να μπορούμε να το εξοφλήσουμε και να μην χρειαστεί να υπάρξει πρόβλημα.
Ήδη με τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί οι Θεσμοί ότι θα δώσουν και με αυτά που εμείς έχουμε συγκεντρώσει, πλησιάζουμε να καλύψουμε το ποσό που είναι αναγκαίο".
Ακόμη, ο ίδιος τόνισε ότι «στόχος μας είναι μια «νέα κανονικότητα» σε ρήξη με το παρελθόν που οδήγησε στη χρεοκοπία", αλλά και ότι στην Ελλάδα «δοκιμαζόμαστε από τα προβλήματα που επέφερε η κρίση, αλλά και από τις βαθύτερες παθογένειες του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση", ενώ ανέφερε πως είναι «αστείο» να κατηγορεί η αντιπολίτευση τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο.
Σημείωσε δε, ότι η κρίση στην Ελλάδα ήταν κρίση παραγωγικού υποδείγματος και επομένως, χρειαζόμαστε και επενδύσεις να προσελκύσουμε και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις να κάνουμε, αλλά και νέο κοινωνικό κράτος να συγκροτήσουμε.
Ερωτηθείς για το  αν είναι εφικτή η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, είπε ότι "το ερώτημα αυτό κρύβει σκοπιμότητες, διότι η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις", ενώ σημείωσε ότι "το σχέδιο που ετοιμάζουμε θα είναι το δεσμευτικό πλαίσιο για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης