Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χριστοδουλίδης (Κύπρος): Η Τουρκία αποσκοπεί στην προαγωγή των συμφερόντων της – Στόχος της να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο

Χριστοδουλίδης (Κύπρος): Η Τουρκία αποσκοπεί στην προαγωγή των συμφερόντων της – Στόχος της να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο
«Η Τουρκία θα προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού μόνον αν αντιληφθεί ότι θα  υπάρξουν οφέλη για την ίδια», ανέφερε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης
«Η Τουρκία αποσκοπεί στην προαγωγή των συμφερόντων της και ενός εκ των βασικών της στόχων, που είναι να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, ελέγχοντας αριθμό μέσων μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς και των τιμών του», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται την άποψη ότι η ναυτική πολεμική παρουσία της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η παρεμπόδιση του γεωτρητικού προγράμματος και η από κοινού με τους Τουρκοκύπριους αμφισβήτηση της κυριότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, αποτελούν συνεπακόλουθο του ναυαγίου του Κρανς Μοντανά και επίδειξη ισχύος εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία προειδοποιεί για το τι θα ακολουθήσει, ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει πως «η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στη θάλασσα, όπως εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα, στόχο έχει να δημιουργήσει προβλήματα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην προσπάθεια της ΕΕ να καταστεί η ανατολική Μεσόγειος ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη, όπως επίσης να προκαλέσει πλήγμα στην επιτυχή πολιτική περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, που έχει ως επίκεντρο και καταλύτη τους υδρογονάνθρακες».
«Επιχειρεί, δηλαδή,», προσθέτει ο ίδιος, «η Τουρκία με τις ενέργειές της τον στρατηγικό ενεργειακό έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου προς ίδιον όφελος και σίγουρα σε καμιά περίπτωση οι ενέργειες της δεν σχετίζονται, όπως δημόσια ισχυρίζεται, με την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».
Κατά τον ίδιο, η εν λόγω τουρκική συμπεριφορά είναι μια από τις βασικές προκλήσεις που επηρεάζει ταυτόχρονα ζωτικά και βασικά συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ, αλλά και των άλλων κρατών της
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνουν και «την ορθότητα της κοινής προσέγγισης Λευκωσίας και Αθηνών ότι μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστή η κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας, και για αυτό θα πρέπει να τερματιστούν αναχρονιστικοί θεσμοί, όπως είναι η Συνθήκη εγγυήσεως, τα όποια επεμβατικά δικαιώματα και η διατήρηση μόνιμης παρουσίας στρατού στην Κύπρο».
Υπογραμμίζει δε, πως «η παρούσα συμπεριφορά της 'Αγκυρας δεν δείχνει καμία διάθεση, έστω, διερεύνησης του ενδεχομένου επανέναρξης συνομιλιών», αλλά και ότι «η Τουρκία θα προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού μόνον αν αντιληφθεί ότι θα  υπάρξουν οφέλη για την ίδια».
«Αναλογιστείτε, αν η Τουρκία συμπεριφέρεται σήμερα με το συγκεκριμένο τρόπο, πώς θα συμπεριφερόταν, αν αποδεχόμασταν αυτά που ζητούσε σε σχέση με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο υπουργός για την πρόσφατη επιστολή του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, αποκαλύπτει ότι ο Κύπριος Πρόεδρος κάνει σαφές πως «αν αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι όποιες απαράδεκτες αξιώσεις από πλευράς Τουρκοκυπρίων, είναι έτοιμος άμεσα να προσέλθει στον διάλογο, που άπτεται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, αλλά και να συμμετάσχει σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, εφόσον θα έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και σε αυτήν θα συμμετάσχουν ενεργά τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ΕΕ».
Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία ενδεχόμενη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεν θα παρασυρθούμε σε προσεγγίσεις, που ενδεχομένως επιθυμεί να μας οδηγήσει η τουρκική κυβέρνηση, ούτε θα μας απομακρύνει από την προσήλωση μας στον υπ΄ αριθμό ένα στόχο μας, που είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας».
Με αυτό τον τρόπο προσεγγίζουμε την διαμορφωθείσα κατάσταση πραγμάτων, χωρίς να παραλείπουμε βεβαίως να πράττουμε εκείνο που επιβάλλεται μέσα από τη διπλωματική οδό, όπως εξάλλου αποδεικνύετε, ανάμεσα σε άλλα, και από τα αποτελέσματα του πρόσφατου 'Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης