Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Εγκρίθηκε με 66,02% από τα μέλη του SPD o κυβερνητικός συνασπισμός με το CDU

Γερμανία: Εγκρίθηκε με 66,02% από τα μέλη του SPD o κυβερνητικός συνασπισμός με το CDU
Στις 14 Μαρτίου και πάλι καγκελάριος η Merkel
(upd 3) «Ναι» με 239.604 ψήφους, ήτοι ποσοστό 66,02%, ψήφισαν τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την A.  Merkel και έτσι, ο δρόμος για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στα μέσα του μήνα είναι ανοιχτός.
Αρνητικά  ψήφισαν 123.329 μέλη, δηλαδή ποσοστό 33,98%, ενώ η συμμετοχή στο κομματικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής, έφτασε στο 78,39% των 463.722 μελών που είχαν το δικαίωμα ψήφου.
Δεδομένου ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 20%, βάσει του εσωτερικού κανονισμού του SPD, το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο και δεσμευτικό.
Σημειώνεται ότι στις 26/2 την έγκρισή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού έδωσε το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Angela Merkel.

Ικανοποίηση στην ηγεσία του SPD

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας (SPD) για το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας, με την οποία εγκρίθηκε η συμμετοχή του κόμματος στον «μεγάλο συνασπισμό», υπό την Angela Merkel.
Ο προσωρινός πρόεδρος του SPD Olaf Scholz αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, δήλωσε ότι με την συζήτηση για την είσοδο στην κυβέρνηση το κόμμα «ενώθηκε περαιτέρω», ενώ ο πρώην πρόεδρος και υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel έκανε λόγο για «γιορτή της εσωκομματικής δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «μπορεί κανείς να βασιστεί στα μέλη του SPD - δεν φοβούνται ούτε αποθαρρύνονται κι αυτό ισχύει τόσο για τους υποστηρικτές της συμμετοχής στην κυβέρνηση όσο και για τους επικριτές της.»
«Ευχαριστώ για την παθιασμένη αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων. Και τώρα, να κυβερνήσουμε με σύνεση και να ανανεώσουμε το SPD» έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του κόμματος Lars Klingbeil ενώ για «ενίσχυση του SPD μέσω της ψήφου των μελών του» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Heiko Maas και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Νεολαία του κόμματος και τον αρχηγό της, Kevin Kunnert.
Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφια Πρόεδρος Andrea Nahles εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την ψήφο των μελών και τόνισε ότι το αποτέλεσμα δεν θα διχάσει το κόμμα.
Ο τέως πρόεδρος του κόμματος Martin Schulz, με δήλωσή του στην «Sueddeutsche Zeitung» εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και σημείωσε ότι μπορεί να βοηθήσει την Γερμανία και την Ευρώπη να προχωρήσουν προς τα εμπρός αλλά και να ενδυναμώσει το SPD.
Υπερήφανος για το κόμμα του και έκπληκτος για το υψηλό ποσοστό που έλαβε το «ναι» στον μεγάλο συνασπισμό δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και πρώην γενικός γραμματέας Thomas Oppermann.
«Με 66% υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό,τι περίμενα. Τα μέλη μας δεν έλαβαν εύκολα αυτή την απόφαση.
Είμαι περήφανος για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα», έγραψε στο Twitter.
Σε διαφορετικό τόνο, όπως αναμενόταν, ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Νεολαίας του SPD Kevin Kunnert, ο οποίος είχε ταχθεί ενεργά κατά της συμμετοχής του κόμματος σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Merkel.
«Αγωνιστήκαμε για να κερδίσουμε. Για αυτό πρώτα από όλα, απογοήτευση.
Η κριτική για τον μεγάλο συνασπισμό παραμένει. Δεν υπάρχει ανανέωση του SPD χωρίς εμάς. Αύριο ξεκινάμε», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, τονίζοντας ότι ξέρει να χάνει και τώρα θα προσπαθήσει ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο μέσα από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
«Η αντιπαράθεση έδειξε ότι ξεκίνησε μια διαδικασία θεμελιώδους και προγραμματικής ανανέωσης του κόμματος.
Εμείς η Νεολαία θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε αυτή την διαδικασία και θα παρακολουθούμε από κοντά την κυβέρνηση.
Θα απαιτήσουμε να ξεκινήσει και πάλι η πολιτική αντιπαράθεση», δήλωσε ο Kunnert και κάλεσε τα νέα μέλη του SPD να παραμείνουν σε ετοιμότητα.
Σε ό,τι αφορά το εάν ο ίδιος έκανε κάποια συμφωνία με την ηγεσία του κόμματος, δήλωσε «δεν εξαγοράζομαι!».
Ικανοποιημένο βέβαια είναι και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), καθώς άνοιξε ο δρόμος για την τέταρτη θητεία της Merkel. «Και τώρα δουλειά!», έγραψε ο υπηρεσιακός υπουργός Καγκελαρίας και επόμενος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Peter Altmaier.

Ελπίδες Τσίπρα για τερματισμό της λιτότητας

Τα συγχαρητήρια του στον προσωρινό πρόεδρο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Olaf Scholz, που θα είναι και ο νέος υπουργός Οικονομικών για την επίτευξη της κυβερνητικής συμφωνίας με το CDU μετέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter.
«Κάλεσα τον Olaf Scholz νωρίτερα για να τον συγχαρώ και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο νέο του ρόλο.
Αν και αυτή ήταν μια δύσκολη απόφαση για τα μέλη του SPD, ελπίζουμε ότι θα αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για την αναμόρφωση της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και σε αντίθεση με την λιτότητα», έγραψε στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συγχαρητήρια από τον Macron

Την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και τον προσωρινό ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών  Olaf Scholz συνεχάρη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, μετά την έγκριση του SPD για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Τα μέλη του SPD ενέκριναν με ποσοστό 66,02% τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), ανοίγοντας, μετά από μήνες, τον δρόμο για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Τα φιλόδοξα σχέδια του Macron για περαιτέρω ολοκλήρωση στην ευρωζώνη είχαν μπει επί μήνες στον πάγο, εξαιτίας της καθυστέρησης στον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «καλά νέα για την Ευρώπη» την ανακοίνωση του αποτελέσματος της εσωκομματικής ψηφοφορίας στο SPD.
«Η Γαλλία και η Γερμανία θα εργαστούν μαζί, τις επόμενες εβδομάδες, για να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες και να προωθήσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα (4/3/2018) το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Με το ευρύ 66% τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ενέκριναν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU υπό την A. Merkel στη Γερμανία, όπως έγραψε το πρωί της Κυριακής 4/3 η Bild.

Το 34% ψήφισε κατά, ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 78% και ήταν ίση με ανάλογη ψηφοφορία που είχε γίνει το 2013, όταν και τότε είχε προκύψει ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, που κυβέρνησε (και) τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια τη Γερμανία.
Tώρα η Angela Merkel θα ορκιστεί και πάλι καγκελάριος στις 14 Μαρτίου 2018.
Ο Peter Altmaier εξέφρασε την ανακούφισή του στο Twitter και θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων.
Από 463 χιλιάδες μέλη του SPD, ψήφισαν 380 χιλιάδες και έγκυρες ήταν 363.500 ψήφοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης