Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με χτύπημα στην Αν. Μεσόγειο απειλεί ο Erdogan αν ξεκινήσουν οι εξορύξεις της ENI στην Κυπριακή ΑΟΖ - Κύπρος: Θα έχουμε τσουνάμι γεωτρήσεων

tags :
Με χτύπημα στην Αν. Μεσόγειο απειλεί ο Erdogan αν ξεκινήσουν οι εξορύξεις της ENI στην Κυπριακή ΑΟΖ - Κύπρος: Θα έχουμε τσουνάμι γεωτρήσεων
Η ΕΝΙ προσπαθεί να μπει στην ΑΟΖ της Κύπρου με δύο ιταλικές φρεγάτες και για τρεις εβδομάδες το τουρκικό ναυτικό δεν την αφήνει να πάει
(upd) Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση η Τουρκία με την Κύπρο και Ελλάδα με απότερο σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση στην Κυπριακή ΑΟΖ όπου το πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον παγκόσμιων πετρελαικών εταιριών.
Έτσι μετά την τουρκική πρόκληση στα Ίμια, την σκόπιμη κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο και την υπόθεση της σύλληψης των 2 ελλήνων αξιωματικών του στρατού η Τουρκία απειλεί ανοικτά την Κύπρο εάν προχωρήσει εξορύξεις χωρίς την δική της συμμετοχή και εμπλοκή.
Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι τυχαία προσπαθεί με κάθε μέσο να επιβληθεί στην Ανατολική Μεσόγειο όπου τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλάζουν όλα τα δεδομένα - και ειδικά τα οικονομικά - της ευρύτερης περιοχής.
Αποφασισμένος να δώσει εντολή για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια για έρευνα ή εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ την οποία η Τουρκία δεν εγκρίνει.

Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Yiyit Bulut σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης TRT.
Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο ειδήσεων (ΚΥΠΕ) «η ΕΝΙ προσπαθεί να μπει στην ΑΟΖ της Κύπρου με δύο ιταλικές φρεγάτες και για τρεις εβδομάδες το τουρκικό ναυτικό δεν την αφήνει να πάει».
«Βλέπετε το θράσος;
Οι Ελληνοκύπριοι τους δίνουν τον διαγωνισμό και οι ιταλικές φρεγάτες έρχονται και προσπαθούν να βάλουν το γεωτρύπανο μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Εάν έχετε το θάρρος μπείτε.
Το λέω καθαρά.
Σε οποιοδήποτε πεδίο στο οποίο δεν δίνουμε άδεια, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή προβοκάτσια, προσωπικά ο αρχιστράτηγός μας Tayyip Erdogan θα δώσει την εντολή για χτύπημα. Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι' αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι τουρκικές προκλήσεις ωστόσο εντείνονται και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται κατακόρυφα.
Το επόμενο διάστημα θα εμπλακούν και οι αμερικανικές εταιρίες εξόρυξης στην Κύπρο και το ερώτημα είναι εάν οι Τούρκοι θα συνεχίσουν τις προκλήσεις απέναντι στους αμερικανούς..

Κύπρος: Θα έχουμε τσουνάμι γεωτρήσεων

Αποφασιστικά απαντά η Κύπρος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Για τσουνάμι εξερευνητικών γεωτρήσεων έκανε λόγο ο Πάνος Κελάμης, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, μιλώντας στο euronews από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και απαντώντας στις προκλήσεις της Άγκυρας.
«Το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα δούμε τις ανακαλύψεις που όλοι περιμένουν στην Κύπρο» σημείωσε.
«Η Κύπρος αποτελεί μέρος της ΕΕ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε ξανά με τα στρατηγικά ενεργειακά μας σχέδια.
Η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με όλες τις γύρω χώρες, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία. Και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε ακόμα περισσότερες υπό την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότιμης βάσης», συνέχισε ο κ. Κελάμης.
Όσον αφορά στις καθυστερήσεις στο εξορυκτικό έργο, εξέφρασε τη βεβαιότητα, πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
«Οι χώρες πρέπει να σέβονται η μία την άλλη. Αυτό κάνει η Δημοκρατία της Κύπρου, ακολουθεί σταθερή πορεία και είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος.
Φυσικά, σε μία διαδικασία εξόρυξης, γενικά σε μία διαδικασία εκμετάλλευσης, μπορεί να δούμε κάποιες καθυστερήσεις. Όμως θα πω κάτι που μπορεί να ακουστεί ως υπερβολή, αλλά δεν είναι.
Το 2018, η Κυπρός θα γνωρίσει ένα τσουνάμι εξερευνητικών γεωτρήσεων.»
Όπως εκτιμά ο Πάνος Καλέμης οι γεωτρήσεις αυτές θα είναι τουλάχιστον τέσσερις, την ώρα που στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, θα κυμαίνονται μεταξύ 14-16. Αν συγκρίνει κανείς τα μεγέθη των δύο χωρών, καταλαβαίνει τον χαρακτηρισμό «τσουνάμι», διευκρινίζει ο Π. Κελάμης.

Εξοργισμένος ο Erdogan με Γερμανία και ΗΠΑ - Δεν κάνουν πίσω ENI και ExxonMobil

Είναι γεγονός ότι ο Erdogan έχει εξοργιστεί με τη στήριξη που παρέχουν στην Κύπρο Γερμανία, η οποία αναγνωρίζει πλήρως την αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αλλά και των ΗΠΑ καθώς η αμερικανική ExxonMobil, έχει δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει τους σχεδιασμούς της εξαιτίας τω απειλών της Τουρκίας.
Και η ιταλική ENI δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της Claudio Deskalcci ξεκαθάρισε κάθε πιθανότητα αποχώρησης του γεωτρύπανου, παρά τις τουρκικές προκλήσεις.
«Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε» δήλωσε ο επικεφαλής της ENI και πρόσθεσε πως «είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης