Ενέργεια

Η απάντηση της Κύπρου στις προκλήσεις Erdogan: Θα έχουμε τσουνάμι γεωτρήσεων στην ΑΟΖ το 2018

tags :
Η απάντηση της Κύπρου στις προκλήσεις Erdogan: Θα έχουμε τσουνάμι γεωτρήσεων στην ΑΟΖ το 2018
Τι απαντά στις απειλές της Τουρκίας για πλήγμα στην κυπριακή ΑΟΖ, εάν γίνουν εξορύξεις ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου
Αποφασιστικά απαντά η Κύπρος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος σήμερα (4/3/2018) απείλησε μέσω του συμβούλου Bulut, με χτύπημα στην ανατολική Μεσόγειο εάν ξεκινήσουν οι εξορύξεις.
Για τσουνάμι εξερευνητικών γεωτρήσεων έκανε λόγο ο Πάνος Κελάμης, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, μιλώντας στο euronews από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και απαντώντας στις προκλήσεις της Άγκυρας.
«Το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα δούμε τις ανακαλύψεις που όλοι περιμένουν στην Κύπρο» σημείωσε.
«Η Κύπρος αποτελεί μέρος της ΕΕ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε ξανά με τα στρατηγικά ενεργειακά μας σχέδια.
Η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με όλες τις γύρω χώρες, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία. Και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε ακόμα περισσότερες υπό την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότιμης βάσης», συνέχισε ο κ. Κελάμης.
Όσον αφορά στις καθυστερήσεις στο εξορυκτικό έργο, εξέφρασε τη βεβαιότητα, πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
«Οι χώρες πρέπει να σέβονται η μία την άλλη. Αυτό κάνει η Δημοκρατία της Κύπρου, ακολουθεί σταθερή πορεία και είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος.
Φυσικά, σε μία διαδικασία εξόρυξης, γενικά σε μία διαδικασία εκμετάλλευσης, μπορεί να δούμε κάποιες καθυστερήσεις. Όμως θα πω κάτι που μπορεί να ακουστεί ως υπερβολή, αλλά δεν είναι.
Το 2018, η Κυπρός θα γνωρίσει ένα τσουνάμι εξερευνητικών γεωτρήσεων.»
Όπως εκτιμά ο Πάνος Καλέμης οι γεωτρήσεις αυτές θα είναι τουλάχιστον τέσσερις, την ώρα που στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, θα κυμαίνονται μεταξύ 14-16. Αν συγκρίνει κανείς τα μεγέθη των δύο χωρών, καταλαβαίνει τον χαρακτηρισμό «τσουνάμι», διευκρινίζει ο Π. Κελάμης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης