Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε μονοπώλιο οδηγούνται οι τηλεπικοινωνίες

tags :
Σε μονοπώλιο οδηγούνται οι τηλεπικοινωνίες
Πέρα όμως από τις επιτπώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και στις τιμές, υπάρχει και μία άλλη σοβαρή επίπτωση, στον τομέα της απασχόλησης
Η συρρίκνωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς με την διαδικασία πώλησης της Cyta και της Forthnet από τη μία και από την άλλη με τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια τους που έχουν ήδη ανακοινώσει Cosmote και Vodafone (η Wind έχει ήδη κάνει), ενισχύουν την άποψη ότι οδηγούμαστε σε μονοπωλιακές καταστάσεις.
Όπως άλλωστε παραδέχτηκε προσφάτως και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς: «η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι μια αγορά μονοπωλιακή, ολιγοπωλιακή θα το έλεγα κατ’ επίφαση, στις τηλεπικοινωνίες και εάν κανείς παρακολουθήσει την πορεία της αγοράς τηλεπικοινωνιών από τότε που άνοιξε, από τότε δηλαδή που είχαμε και το άνοιγμα της αγοράς και μετέπειτα την πώληση του ΟΤΕ, είναι μια πορεία ραγδαίας συγκέντρωσης της αγοράς. Και αυτό δυστυχώς έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά και στις τιμές».
Και η κατάσταση φάινεται ότι αναμένεται να γίνει χειρότερη καθώς ήδη η Cyta έχει περάσει στη Vodafone ενώ για την απόκτηση της Forthnet, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον Vodafone και Wind (αλήθεια που είναι η παρέμβαση της ΕΕΤΤ για την συγκέντρωση της αγοράς;). Αυτό σημαίνει ότι πλέον η τηλεπικοινωνιακή αγορά περνά στα χέρια δύο πόλων: της Cosmote από τη μια και της Vodafone – Wind από την άλλη.
Πέρα όμως από τις επιτπώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και στις τιμές, υπάρχει και μία άλλη σοβαρή επίπτωση, στον τομέα της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το 2008 σε ΟΤΕ και εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας απασχολούνταν 21.391 εργαζόμενοι, ενώ στο τέλος του 2014 μόλις 14.1001.
Τη μεγαλύτερη μείωση, 42,5%, είχε ο αριθμός των εργαζομένων στον ΟΤΕ που από 12.056 στο τέλος του 2008 το 2014 έφθασαν στους 6.924.
Αντίστοιχα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ο αριθμός των εργαζομένων από το 2008 μέχρι το 2014 μειώθηκε κατά 35% (6.844 έναντι 4.449).
Ο φόβος λοιπόν για νέο γύρο απολύσεων και νέα στρατιά ανέργων, κυριαρχεί στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης