Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

X.A: "Χαιρέτα μου τον πλάτανο", η πάλαι ποτέ μόνιμη επωδός των ΑΧΕ κι άλλα πολλά...

tags :
X.A:
Η δοκιμασμένη τακτική είναι μία και δεν αλλάζει… Όλα τα άλλα είναι …
X.A: "Χαιρέτα μου τον πλάτανο", η πάλαι ποτέ μόνιμη επωδός των ΑΧΕ κι άλλα πολλά...

QUEST HOLDINGS – Απάντηση σε ερωτήματα: Νέα είσοδος στις επιλογές μας για το 2018. Τα 10,0000 είναι η κοντινή στήριξη με το stop στα 9,7000 και πλέον long από τα 8,2500 ευρώ. Τα 11,3000 ο πρώτος και τα 12,1000 ο επόμενος μεγάλος στόχος. Ουσιαστικά σε υψηλά εικοσαετίας το τίτλος. Στα αρνητικά η εμπορευσιμότητα. Παρά την αδιάκοπη ανοδική της πορεία, η μετοχή παραμένει φτηνή. Ο ΟΜΙΛΟΣ δραστηριοποιείται σε 4 κλάδους αιχμής:

1) Οι ταχυμεταφορές, με την ACS να καταγράφει σταθερά εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών, μετά την απελευθέρωση της αγοράς,

2) Ο τομέας των καρτών, όπου η θυγατρική μόλις ξεκίνησε να παρουσιάζει κερδοφορία και αναμένεται αλματώδη αύξηση των κερδών τα επόμενα έτη,

3) ο κλάδος της πληροφορικής, ο οποίος παρά την στασιμότητα, μπορεί να λάβει σημαντικότατη ώθηση, σε περίπτωση εκκίνησης μεγάλων έργων και

4) ο κλάδος ενέργειας, όπου παρά το γεγονός ότι φάνηκε προς το παρόν μία πρόθεση αποχώρησης, καθώς πουλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φωτοβολταϊκών, ο όμιλος επανέκαμψε καθώς ξεκίνησε τις αγορές. Οι αγοραπωλησίες έχουν λογική, καθώς τα παλιά Φ/Β πουλήθηκαν προς €1,5 εκ./ΜW, ενώ τα καινούρια αγοράστηκαν προς €1/MW.

Επιπλέον, ο όμιλος διαθέτει μια καθαρή ταμειακή θέση 2,00 ευρώ ανά μετοχή και η παραγωγή υψηλών ταμειακών ροών, υπόσχεται την διανομή ακόμα περισσότερων μετρητών. (Ρ/Ε 17: 17 P/BV: 0,92)

ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ – Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΑΡ, ΜΗΤΗΡ κ.λπ κ.λπ:

Η Καθαρή Θέση είναι το σύνολο των επενδύσεων που έχουν εισρεύσει στην επιχείρηση συν τα αποθεματοποιημένα κέρδη κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, αυτά δηλαδή που μετά την αφαίρεση της φορολογίας δεν μοιράζονται ως μερίσματα στους επενδυτές.
Αν θέλουμε να υπολογίσουμε την Καθαρή Θέση τότε αρκεί να αφαιρέσουμε από το Ενεργητικό της επιχείρησης το σύνολο των Υποχρεώσεων της. Θεωρητικά αυτό που προκύπτει είναι η λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων όταν αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της.

Συνήθως όμως ο υπολογισμός της δεν είναι απλός…

Γιατί η πραγματική αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων, όπως π.χ. των ακινήτων, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί. Επίσης ορισμένα περιουσιακά στοιχεία υπολογίζονται στα λογιστικά βιβλία με την τιμή αγοράς τους, κι όχι με την τωρινή αξία τους. Αυτή η παρατήρηση δημιουργεί ένα πρόσθετο λόγο επιφύλαξης:

Μια αρνητική καθαρή θέση ενδέχεται να εκφράζει μια ακόμα πιο δυσμενή κατάσταση ενώ η λογιστική απεικόνιση του τραπεζικού δανεισμού είναι μέγεθος που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση..
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου η Καθαρή Θέση «αδικείται».

Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν πολλά μετρητά που δεν μπορούν να απομειωθούν ή συμμετοχές και πάγια που δεν απεικονίζονται ορθά, έχουν μείνει δηλαδή σε ιστορικές τιμές κτήσης ενώ η αξία τους έχει βελτιωθεί από την κερδοφορία τους.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες στα Χρηματιστήρια αφού όσες εισηγμένες έχουν λογιστικό «λίπος» φροντίζουν να το δείχνουν προκειμένου να εξασφαλίζουν γραμμές χρηματοδότησης χρησιμοποιώντας τα ως καλύμματα σε δάνεια ή να μπορούν να διανέμουν ικανοποιητικά μερίσματα στους μετόχους τους μέσα από την διανομή μέρους των αποθεματικών τους.

ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ…

Πάει γάντι γι’ αυτούς που είτε ασχολούνται είτε κινούνται στις αγορές με βάση αυτά που αναφέρουν οι εκθέσεις των διαφόρων οίκων…

Αυτών δηλαδή που έκλεισαν σπίτια και σπιτάκια, αλλά και που θα τα ξανακλείσουν!!

Αν ήταν το ταμπλό χώρος επιβράβευσης των… εκθεσιακών εκθέσεων, τότε θα είχαμε λύσει προ πολλού το οικονομικό μας πρόβλημα…

Ξέρετε όμως πολύ καλά, ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ούτε πρόκειται να συμβεί…

Η δοκιμασμένη τακτική είναι μία και δεν αλλάζει… Όλα τα άλλα είναι …

Νάχουμε κάτι να γράφουμε ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΩΔΟΣ** των ΑΧΕ στο παρελθόν, που μας έφτασε στο παρόν με το 91% των κωδικών να έχουν αξία χαρτοφυλακίου το πολύ μέχρι 3 χιλ. ευρώ (!).:

Που πάς να…μπλέξεις με αυτό το χαρτάκι;
Να θέλεις να βγεις και να μην μπορείς…
Πάρε καμμιά…τραπεζάρα να τα κονομήσεις…
Κι ας το έλεγαν το…χαρτάκι… ΚΑΡΕΛΙΑ, AUTOHELLAS, ΠΛΑΚΡ, KAΡΑΤΖΗ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΚΟΥΕΣ, ΠΕΤΡΟ, ΠΠΑΚ, AS.CO. Και τόσα άλλα…

** Το πόσο σχετικές είναι με το αντικείμενο οι περισσότερες -ακόμη και τώρα- αποδεικνύεται από τα χαρτιά και τις σταθμίσεις που δίνουν σε αυτά στα margin accs… Προχθές χαρακτηριστικά φίλος αναγνώστης μας παραπονέθηκε και ζήτησε να το γράψουμε ότι στην Eurobank Χρηματιστηριακή ζήτησε να αγοράσει την μτχ της ΕΚΤΕΡ στον λογ/σμό margin που έχει και του απάντησαν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο… Θεός φυλάξoι δηλαδή…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε σχετικά ερωτήματα:

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ρευστότητας που έχει καεί στους τραπεζικούς ισολογισμούς αρκεί να δει κανείς πόσα χρήματα έχουν μπει στις τρεις πρόσφατες ανακεφαλαιοποίησεις συν τα όσα χρήματα έχουν δοθεί για το διαχωρισμό καλών και κακών τραπεζών.

Προκύπτει ότι στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν εισρεύσει 50,7 δις ευρώ συν άλλα 19,7 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών που συγχωνεύτηκαν ή απορροφήθηκαν από το συστημικό γκρουπ.
Από τα 70 δις ευρώ τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών σήμερα υπολογίζονται σε 28,8 δις ευρώ ενώ η αξία της κεφαλαιοποίησης τους είναι περίπου 9 δις ευρώ, δηλαδή το 70% των χρημάτων της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.

Αν τελικά υπάρξει αστοχία σε ότι αφορά τα επόμενα τεστ αντοχής και οι ελληνικές τράπεζες αναγκαστούν να πάνε σε νέες αυξήσεις κεφαλαίων είναι πολύ πιθανό η συμμετοχή των ελλήνων ιδιωτών να περιοριστεί πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να έχει σημαντική έκπτωση ως προς τα κεφάλαια για να επιτευχθεί συμμετοχή και να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις σε ενδεχόμενο μη κάλυψης των αναγκαίων κεφαλαίων. Σε αυτό το ενδεχόμενο η απομείωση των υφιστάμενων μετόχων μπορεί να μην έφθανε το 99%, όπως έγινε το 2013 και το 2015. Θα ήταν ωστόσο η χαριστική βολή για τα ελληνικά κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στην αύξηση του 2015.

http://www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης