Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η χαλάρωση των capital controls

Moody's: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η χαλάρωση των capital controls
Η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο φέτος, και οι προοπτικές μιας σταδιακής επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη, ήδη αντανακλώνται στις καταθέσεις πελατών του ιδιωτικού τομέα
Πιστωτικά θετική (credit positive) χαρακτηρίζει την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) και η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Όπως αναφέρει ο οίκος, τα νέα μέτρα θα ενθαρρύνουν την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, η οποία με τη σειρά της θα θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, που στο τέλος Δεκεμβρίου ανέρχονταν σε περίπου 21,6 δισ. ευρώ, με κόστος περίπου 1,5%.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι νέες καταθέσεις έφεραν μέσο επιτόκιο 0,29% ετησίως στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017, που σημαίνει πως τα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 120 μονάδες βάσης αν καταφέρουν να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις πελατών.
Τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης θα βελτιώσουν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών και την κερδοφορία τους, που, με της σειρά τους, θα στηρίξουν την πιστωτική τους ισχύ.
Η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο φέτος, και οι προοπτικές μιας σταδιακής επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη, ήδη αντανακλώνται στις καταθέσεις πελατών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,1% ή περίπου 5 δισ. ευρώ to 2017, συμπληρώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης