Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι αντιδράσεις 7 αναλυτών στις ιταλικές εκλογές: Το σενάριο των νέων εκλογών και η κυβέρνηση τεχνοκρατών

Οι αντιδράσεις 7 αναλυτών στις ιταλικές εκλογές: Το σενάριο των νέων εκλογών και η κυβέρνηση τεχνοκρατών
Σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας εισέρχεται η Ιταλία μετά τις χθεσινές (4/3/2018) βουλευτικές εκλογές
Αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας έρχεται η Ιταλία μετά τις εκλογές της Κυριακής (4/3/2018), όπου τα ποσοστά των παραδοσιακών κομμάτων συρρικνώθηκαν και τα αντισυστημικά κόμματα.
Το Reuters συγκέντρωσε τις πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών στο αποτέλεσμα των εκλογών

Alberto Gallo - Algebris: Υπάρχουν τόσο πολλά σενάρια που είναι δύσκολο να πούμε ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί.
Εάν τα κόμματα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις οι αγορές δεν θα πρέπει να ανησυχούν πολύ σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Lorenzo Portelli - Amundi: Πρέπει να περιμένουμε τα τελικά τα τελικά αποτελέσματα ενώ μια πιο ξεκάθαρή εικόνα αναμένεται σήμερα (5/3/2018) το απόγευμα.
Ήταν αναμενόμενο ότι καμία πολιτική συμμαχία δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Οι διαπραγματεύσεις που αρχίσουν στις 23 Μαρτίου θα είναι καθοριστικές.
Επί του παρόντος δεν πιστεύουμε στο σενάριο μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης.
Είμαστε σε πολύ ρευστό πλαίσιο και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιο είδος κυβέρνησης με βραχυπρόθεσμη εντολή για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι, όσον αφορά το 2013, τόσο το Κίνημα των 5 Αστέρων όσο και η League έχουν εξομαλύνει τους ευρωσκεπτικιστικούς τους τόνους: έχουν επικεντρωθεί κυρίως στα ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας.

Alessandro Tentori - AXA: Το πολιτικό μήνυμα της ψήφου είναι ένα πράγμα, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει δύσκολος.
Πιστεύουμε ότι οδεύουμε προς μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Υπάρχει ένα ισχυρό μήνυμα από τους ψηφοφόρους, αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία για κάποιο από τα πολιτικά κόμματα.
Δεν αναμένω μεγάλη αντίδραση από τις αγορές καθώς ένα παρόμοιο αποτέλεσμα είχε ήδη προεξοφληθεί.
Θα ήταν διαφορετικά εάν τις επόμενες λίγες ώρες έχουμε μια ευρωσκεπτικιστική συμμαχία, όπως αυτή μεταξύ του Κινήματος των 5 Αστέρων και της League, αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό.

Nicola Nobile - Oxford Economics: Η ψηφοφορία υπαγορεύεται από το ένστικτο: μένει να δούμε τι συμβαίνει τώρα, αν το αντι-συστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων αποφασίσει να βρει συμμαχήσει με τη League ή με το PD.
Προς το παρόν όλα είναι αβέβαια και η κατάσταση θα μπορούσε να παραμείνει έτσι μέχρι το διορισμό των εκπροσώπων της Βουλής και της Γερουσίας.
Περιμένουμε δύο εβδομάδες απόλυτης αβεβαιότητας.
Ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία ήταν ευρέως αναμενόμενο, αλλά αυτό που η αγορά δεν προέβλεπε είναι η άνοδος των λαϊκιστικών κινημάτων και η συρρίκνωση των παραδοσιακών κομμάτων.
Δεν είναι σαφές ακόμα ποια θα είναι η στάση του Κινήματος των 5 Αστέρων και της League -που μαζί συγκεντρώνουν το 50%- σε θέματα σχετικά με την Ευρώπη ή την τραπεζική ένωση.

Raffaela Tenconi - ADA Economics: Η αντίδραση της αγοράς δεν θα είναι πολύ θετική: τόσο το PD όσο και η Forza Italia (Silvio Berlusconi) πήγαν χειρότερα από ό,τι αναμενόταν και χειρότερα απ' ό,τι είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις.
Με τη League να έχει συγκεντρώσει τέτοια δύναμη, ο Matteo Salvini θα μπορούσε να ζητήσει να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός κι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον κεντροδεξιό συνασπισμό.
Υπάρχουν δύο επιλογές, κατά την άποψή μας: ένας κεντροδεξιός συνασπισμός ή μια συμμαχία της League και του Κινήματος των 5 Αστέρων.
Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει επανάληψη των εκλογών διότι -καλώς ή κακώς- στην Ιταλία τελικά θα υπάρξει συμφωνία.
Θα μπορούσε να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, σχετικά λιγότερη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Matteo Ramenghi - UBS Wealth Management: Αναμένουμε μεγάλης διάρκειας διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές αυτές, που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη μεταβλητότητα των ιταλικών assets.
Ένας ευρύς συνασπισμός θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός από τις αγορές, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία.
Οι επαναληπτικές εκλογές θα μπορούσαν να παρατείνουν την αβεβαιότητα και να επιβαρύνουν τα ιταλικά assets.
Το ιταλικό χρηματιστήριο δεν έχει προεξοφλήσει τιμές στην εκλογική αβεβαιότητα, αλλά οι τρέχουσες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποδηλώνουν ότι έχουν ενσωματώσει κάποιο πολιτικό κίνδυνο.

Fabio Fois - Barlcays: Αναμένουμε τη διαμόρφωση ενός ευρύ και ετερογενούς συνασπισμού που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα αντι-συστηματικά κόμματα.
Δεν αναμένουμε από έναν τέτοιο συνασπισμό να επιτύχει ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, ανάλογα με τη σύνθεσή του, βλέπουμε τον κίνδυνο να ανασταλούν οι μεταρρυθμίσεις.
Μεσοπρόθεσμα, παραμένουμε στην άποψη ότι η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος θα χαρακτηρίζεται από πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση ή σε εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης