Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κρίση Πανικού, τι την προκαλεί και τα συμπτώματα της

tags :
Κρίση Πανικού, τι την προκαλεί και τα συμπτώματα της

Τι προκαλεί μια κρίση πανικού… Οι ακριβείς αιτίες είναι άγνωστες...

 

Από: Μαρία Πέππα

Οι ακριβείς αιτίες των κρίσεων πανικού είναι άγνωστες, αν και υπάρχουν ορισμένοι περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Για ορισμένους ανθρώπους, μια κρίση πανικού μπορεί να προκληθεί από μια ιδιαίτερα έντονη ή αγχωτική κατάσταση όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή ένα ατύχημα, ενώ για άλλους η αιτία μπορεί να είναι λιγότερο ξεκάθαρη.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αιτία είναι εντελώς άγνωστη και οι κρίσεις πανικού άρχισαν ξαφνικά. Ότι κι αν συμβαίνει, μπορείτε να επωφεληθείτε από την υπνοθεραπεία. Η υπνοθεραπεία για τις κρίσεις πανικού και το άγχος, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε τις πυρηνικές αιτίες που τις προκαλούν σε ασυνείδητο επίπεδο.

Σύμφωνα με το Royal College of Psychiatrists, υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα άγχους ή κρίσεις πανικού. Γενετικοί, εμπειρίες ζωής, διάφορες συνθήκες και κατάχρηση ουσιών.

H κρίση πανικού είναι μια ξαφνική εμφάνιση έντονου φόβου ή ενόχλησης. Διαρκεί συνήθως μεταξύ 5 και 20 λεπτών με τα συμπτώματα να βρίσκονται στο ανώτατό τους όριο εντός 10 λεπτών. Καθώς οι κρίσεις πανικού τείνουν να έρχονται σε κύματα, μπορεί τα συμπτώματα να παραμείνουν για έως και δύο ώρες.

Νοητικά συμπτώματα …

• Συνεχή κ έντονη ανησυχία
• Νοητική κούραση, σύγχυση
• Δυσκολίες συγκέντρωσης
• Μη ρεαλιστικά συναισθήματα ή αποπροσωποποίησης
• Κατάθλιψη
• Φόβος απώλειας ελέγχου
• Φόβος θανάτου

Σωματικά συμπτώματα …

• Επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού
• Εμετός
• Τρέμουλο
• Αίσθηση πνιγμού ή δύσπνοιας
• Πόνο στο στήθος ή δυσφορία
• Ναυτία ή κοιλιακή δυσφορία
• Αίσθηση ζάλης, αστάθειας, ή λιποθυμίας
• Αισθήσεις θερμότητας ή ψύχους
• Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

Σύμφωνα με τις στατιστικές εκτιμάται ότι, οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Πολλοί πάσχοντες αισθάνονται σαν να παθαίνουν καρδιακή προσβολή και συχνά σπεύδουν στα νοσοκομεία. Επειδή πολλά από τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού είναι φυσικά δηλαδή βιώνονται στο σώμα, οι ασθενείς εμφανίζονται επανειλημμένα στις αίθουσες έκτακτης ανάγκης επειδή πιστεύουν ότι υποφέρουν από κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

Τι προκαλεί μια κρίση πανικού …

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι κρίσεις πανικού προέρχονται από την κατάσταση¨μάχης ή φυγής¨ του σώματος η οποία προκαλείται συχνά από παράγοντες όπως το άγχος ή τραυματικά γεγονότα. Σύμφωνα με το Anxiety and Phobia workbook, ¨Εντός του εγκεφάλου μας, οι κρίσεις πανικού είναι πιθανότερο να εμφανιστούν όταν όλο αυτό το σύστημα είναι υπερβολικά ευαισθητοποιημένο ίσως από πολύ συχνές προηγούμενες ενεργοποιήσεις, πολύ έντονες ή και τα δύο. Έτσι, η νευρολογική βάση για τις κρίσεις πανικού ενδέχεται να μην είναι ακριβώς μόνο μια¨χημική ανισορροπία¨ αλλά και ένα υπερβολικά ευαισθητοποιημένο ¨σύστημα φόβου¨.

Εικάζεται ότι, ο ¨πανικός είναι μια εντελώς φυσική σωματική αντίδραση που απλώς συμβαίνει εκτός πλαισίου¨. Αυτή η αντίδραση απορρέει από την ενστικτώδη αντίδραση του σώματος όταν έρχεται αντιμέτωπο με έναν πραγματικό κίνδυνο και αποκαλείται ¨μάχης ή φυγής¨. Όταν ένα άτομο βιώνει μια κρίση πανικού, ενεργοποιούνται τα ίδια φυσιολογικά συμπτώματα όπως από μια οποιαδήποτε αγχωτική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει ή να αλλάξει καθοριστικά την ζωή ενός ατόμου.

Κρίσεις πανικού και υπνοθεραπεία …

Επειδή για τους περισσότερους ανθρώπους τα προβλήματά τους ανάγονται πίσω στο μακρινό παρελθόν, έργο της υπνοθεραπείας είναι να φέρει το άτομο σε επαφή με εκείνη την ηλικία όπου το νευρικό του σύστημα άρχισε να βιώνει για πρώτη φορά αυτούς τους φόβους που σχετίζονται με τις κρίσεις πανικού που αναδύονται στο εδώ και τώρα του και τότε, στο παρελθόν, δεν είχε τους κατάλληλους πόρους ή την ικανότητα να αντιδράσει με τρόπο φυσιολογικό.

Αξιοποιώντας το υπνοθεραπευτικό εργαλείο της ηλικιακής παλινδρόμησης, το άτομο μπορεί να επιστρέψει στις στιγμές τρόμου, φόβου, ντροπής, θλίψης, κλπ. οποτεδήποτε συνέβησαν και να δημιουργήσει μια διορθωτική εμπειρία. Η υπνοθεραπεία είναι μοναδική γιατί αγγίζει την σωματική εμπειρία του ατόμου καθώς και την συναισθηματική, χρησιμοποιώντας τες τόσο για να εντοπίσει την αρχική αιτία του επαναλαμβανόμενου φοβικού μοτίβου όσο και για να το εξισορροπήσει.

Ο τρόπος που αναδύεται η αρχική φοβική εμπειρία και επιτυγχάνεται το εξισορροπιστικό αποτέλεσμα είναι μέσω της επαφής του ατόμου με τον υποσυνείδητο νου του, ο οποίος διαθέτει όλους τους πόρους, την γνώση, την σοφία και εν τέλει την εκπληκτική δυνατότητα ενεργοποίησης της αυτοθεραπείας για να οδηγήσει το άτομο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και τον υποσυνείδητο νου επιτρέπει στα άτομα να ξεκινήσουν να παρατηρούν και να βιώνουν τα παγιδευμένα τους συναισθήματα στο φυσικό τους σώμα. Όταν αντιστεκόμαστε ή καταπολεμούμε τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού συχνά τα ενδυναμώνουμε και τα κάνουμε χειρότερα.

Εάν σε ένα άτομο κυριαρχεί ο λογικός νους ή ζει αποκλειστικά με τον συνειδητό νου, μια κρίση πανικού το αποδιοργανώνει εντελώς, διότι δεν υπάρχει κανένας¨ορθολογικός¨ λόγος στον οποίο να μπορεί να αποδώσει το βίωμα της εμπειρίας του. Τα φυσικά συμπτώματα εμφανίζονται σαν μια χιονοστιβάδα φυσιολογικών συμπτωμάτων σε μεγάλη κλίμακα και αυτό το κάνει να υποθέτει πως βρίσκετε σε μεγάλο κίνδυνο. Η υπνοθεραπεία δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για αυτό το άτομο έτσι ώστε να διερευνήσει την σοβαρότητα και την συχνότητα των κρίσεων πανικού του.

Συνοψίζοντας, η υπνοθεραπεία ως μια αναγνωρισμένη μέθοδος αντιμετώπισης τουάγχους θεωρείται επίσης πολύ χρήσιμη και στην διαχείριση των κρίσεων πανικού. Συνεπώς, καθώς το άγχος και οι κρίσεις πανικού είναι άρρητα συνδεδεμένα η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην …

• Αποκατάσταση της αυτοπεποίθησής σας 
• Ενίσχυση της εμπιστοσύνη σας
• Μείωση των συναισθημάτων του φόβου και της ανησυχίας σας 
• Αξιοποίηση της ικανότητας πρόσβασης στην ψυχική ηρεμία σας η
  οποία είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις σας
• Ανάκτηση ελέγχου, κανονικότητας και την προώθηση των θετικών αλλαγών
  που επιθυμείτε να έχετε στην ζωή σας
• Κατανόηση του τι προκαλεί το άγχος και τις κρίσεις πανικού σας και γιατί
• Να αναγνωρίζετε τα σημάδια της εμφάνισης της κρίσης του πανικού σας
• Σας προσφέρει εργαλεία για να διαχειρίζεστε και να ξεπερνάτε τα δυσφορικά
  σας συναισθήματα, καθώς και τον τρόπο που το σώμα σας ανταποκρίνεται
  σε αυτά

Έτσι λοιπόν, εάν εσείς ή κάποιος από τους οικείους σας υποφέρει από κρίσεις πανικού, μην διστάσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας υπνοθεραπευτικά …

www.hypnotherapy4u.gr
Μαρία Πέππα – Κλινική Υπνοθεραπεύτρια

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης