Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στη Wall Street - Επιμένουν οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο

Ήπιες απώλειες στη Wall Street - Επιμένουν οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο
Με ήπιες απώλειες άνοιξε η Wall Street, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο
Με ήπιες απώλειες άνοιξε σήμερα (5/3/2018) η Wall Street, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο, που πυροδότησαν οι εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα περί επιβολής δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,4% στις 24.435 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,4% στις 2.680 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,3% χαμηλότερα, στις 7.231 μονάδες.


Την Παρασκευή (2/3), η Wall έκλεισε με οριακές μεταβολές, με τον Dow Jones να «μαζεύει» τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα και τους S&P 500 και Nasdaq να γυρίζουν σε θετικό έδαφος.
Ωστόσο, νέες δηλώσεις του Donald Trump το σαββατοκύριακο ήρθαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες, ασκώντας ιδιαίτερα πιέσεις στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Ο Trump έγραψε στο «Twitter» πως εάν η ΕΕ επιθυμεί να αυξήσει περαιτέρω «τους ήδη υψηλούς δασμούς και τα εμπόδια για τις αμερικανικές εταιρείες», τότε οι ΗΠΑ θα επιβάλουν φόρους στους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων.
Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Daimler και BMW υποχωρούν σήμερα κατά 1,7% και 2,8% αντίστοιχα, ενώ της Volkswagen καταγράφει πτώση 1,8%.
Οι ΗΠΑ αποτελούν μεγάλο αγοραστή μοντέλων που κατασκευάζουν οι γερμανικές εταιρείες πολυτελών αυτοκινήτων, αντιπροσωπεύοντας ένα μεγάλο κομμάτι των παγκόσμιων κερδών των εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανιών.
Αυτό καθιστά τις γερμανικές εταιρείες ιδιαίτερα ευάλωτες, εάν ο προστατευτισμός του Trump πυροδοτήσει αντίποινα.
Ωστόσο, σήμερα, ο Trump έδειξε να ανοίγει την πόρτα σε πιθανές διαπραγματεύσεις για τους δασμούς.
Με μια σειρά από tweets, ο Trump δήλωσε σήμερα πως οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου θα επιβληθούν μόνο αν υπογραφεί μια νέα και δίκαιη συμφωνία NAFTA, προσθέτοντας ότι το Μεξικό πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για την αποτροπή της εισροής ναρκωτικών στις ΗΠΑ.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών είναι στραμμένα στο Μεξικό, όπου συναντώνται αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά, για την τελευταία ημέρα αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων.
Τόσο ο Καναδάς όσο και το Μεξικό απειλούν να αντιταχθούν αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν με τα σχέδια επιβολής δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω της προσπάθειας του ΟΠΕΚ να περιορίσει την παγκόσμια υπερπροσφορά στο πετρέλαιο μέσω των περικοπών που πραγματοποιεί.
Ειδικότερα, περί τις 17:10 το Brent ενισχυόταν κατά 0,5%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,7 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 0,7% στα 61,7 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης