Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ανεπηρέαστη η αξιολόγηση της Λετονίας από την κατάρρευση της ABLV

tags :
DBRS: Ανεπηρέαστη η αξιολόγηση της Λετονίας από την κατάρρευση της ABLV
Δεν μεταβάλει τις αξιολογήσεις της Λετονίας η DBRS στον απόηχο του σκανδάλου με την ABLV
Η κατάρρευση της ABLV Bank αναμένεται να έχει περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο στο πιστωτικό προφίλ της Λετονίας (A (low), σταθερό trend), εκτιμά σε έκθεσή της η DBRS, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι οι εξελίξεις θα βελτιώσουν μία εκ των αδυναμιών της χώρας, δηλαδή τη ν υψηλή της εξάρτηση από τις μη εγχώριες καταθέσεις.
Παράλληλα, ο καναδικός οίκος σημειώνει πως το σκάνδαλο δεν θα προκαλέσει άμεσο δημοσιονομικό κόστος.
Επί αυτού, η Fitch Ratings σχολίαζε επίσης, στις 27 Φεβρουαρίου 2018, πως η κατάρρευση της ABLV, της τρίτης μεγαλύτερης εγχώριας τράπεζας, δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία και -επακόλουθα- την πιστοληπτική ικανότητα της Λετονίας (Α-, σταθερό outlook).

  

Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι κρίση δεν έχει εξαπλωθεί στις υπόλοιπες τράπεζες της χώρας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο μακροχρόνιος κίνδυνος που προκύπτει μπορεί να απορροφηθεί από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο χωρίς σημαντική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2018, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η ABLV Bank θα τεθεί υπό εκκαθάριση λόγω «σημαντικής επιδείνωσης της ρευστότητάς της», καθώς η διάσωση της τράπεζας δεν «ήταν προς το δημόσιο συμφέρον».
Επισημαίνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Λετονίας χορήγησε στην ABLV 292,2 εκατ. ευρώ έναντι.
Η ABLV αποκλείστηκε από το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα στις 13 Φεβρουαρίου 2018, όταν κατηγορήθηκε για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά.
Ως αποτέλεσμα, έξι ημέρες αργότερα, η ΕΚΤ ανέστειλε όλες τις πληρωμές προς την τράπεζα.
Περίπου 600 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις αποσύρθηκαν από την ABLV, μεταξύ 13 και 19 Φεβρουαρίου 2018.
Στα τέλη του 2017, η ABLV διέθετε 3,7 δισεκ. ευρώ σε στοιχεία ενεργητικού, που ισοδυναμούν με 14% του ΑΕΠ.
Η Fitch υπογραμμίζει ότι ο μεγάλος όγκος καταθέσεων μη-κατοίκων Λετονίας (άγγιζε το 90% του συνόλου για την ABLV) αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στο συνολικό μέγεθος του τραπεζικού τομέα, ήτοι 110% του ΑΕΠ, είναι παρόμοιο με αυτό των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωζώνης.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης