Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαμηλούς τόνους από το Μαξίμου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - Εν αναμονή των αποφάσεων της τουρκικής Δικαιοσύνης

Χαμηλούς τόνους από το Μαξίμου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - Εν αναμονή των αποφάσεων της τουρκικής Δικαιοσύνης
Εκτιμούμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε διπλωματικό θρίλερ που θα κρατήσει μήνες υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
(upd5) Χαμηλούς τόνους κρατά το Μαξίμου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, με το κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο διήρκησε σχεδόν 3 ώρες, να αποφασίζει ότι είναι προτιμότερο να αναμένει τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έγινε μια χαρτογράφηση της κατάστασης και πρόσθεταν: «Δεν θέλουμε αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο, το ζήτημα το διαχειρίζονται σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι εξαντλεί όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα πίεσης-κλιμακωτά- ώστε να μην κατηγορηθεί για παρέμβαση». Ά λλωστε η απάντηση από την τουρκική πλευρά είναι ότι πρόκειται για παράνομη ενέργεια των Ελλήνων αξιωματικών την οποία χειρίζεται η τουρκική δικαιοσύνη.
Εκτεταμένη συζήτηση έγινε και για την συμπεριφορά της Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ μετά και την ενημέρωση που έκανε στους κυβερνητικούς παράγοντες ο υπουργός Εξωτειρκών της Κύπρου. Αποφαίστηκενα ενταθούν οι ενέργειες μέσα από την αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.
Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές της οικονομίας σε σχέση με την επόμενη αξιολόγηση και την ρύθμιση του χρέους στην προοπτική της εξόδου από τα μνημόνια.
Πάντως η ανησυχία είναι έκδηλη στην Αθήνα για τις πραγματικές επιδιώξεις της Άγκυρας.
Η Αθήνα, η οποία εξακολουθεί να κρατά χαμηλούς τόνους, δεν κρύβει την ανησυχία της (ιδιαίτερα από τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν πως τα κινητά των δύο Ελλήνων μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα για περαιτέρω έλεγχο σε μια προσπάθεια των τουρκικών αρχών να εντοπίσουν υλικό που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει την κατηγορία της κατασκοπείας) για το πώς η Τουρκία και ο πρόεδρος Erdogan θα επιλέξουν να χειριστούν το θέμα, την ώρα που επιχειρείται να αποτιμηθεί το πώς αυτή η υπόθεση θα επηρεάσει τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις ιδιαίτερα μετά την έντονη επιθετικότητα και προκλητικότητα που ακολουθούν στο Αιγαίο από τον περασμένο Δεκέμβριο οι Τούρκοι.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς (στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Ν. Παππάς, Ευκ.Τσακαλώτος, Γ. Δραγασάκης, Δ. Τζανακόπουλος, Αλ. Φλαμπουράρης) για το θέμα.
Σημειώνεται πως χθες ο κ.Κοτζιάς κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από αυτό, και να μην μετατρέπει μία καθημερινή διαδικασία σε εθνικό, νομικό ζήτημα.

Κομισιόν: Ελπίζουμε σε μια γρήγορη και θετική έκβαση
Την ελπίδα για θετική έκβαση της υπόθεσης σχετικά με τη σύλληψη και κράτηση στην Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εξέφρασε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Ελπίζουμε για μια γρήγορα και θετική έκβαση για αυτή την υπόθεση, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας των δύο πλευρών, δεδομένου πως και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ ενημερώθηκαν για το θέμα από τον Έλληνα υπ.Άμυνας, Π. Καμμένο.
είναι ενήμερη για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να ματαιωθεί η Ευρωτουρκική Σύνοδος στις 27 Μαρτίου, δεδομένων των συνθηκών ο κ.Σχοινάς απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας πως η δουλειά συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα για τη πραγματοποίηση της Συνόδου.

Καμμένος: Είναι θέμα και της ΕΕ η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Την θέση πως η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές είναι θέμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος.
Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο συνάντησης του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ.Καμμένος υπογράμμισε πως τέτοιου είδους θέματα συνηθίζεται να λύνονται άμεσα δια της διπλωματικής οδού.
«Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται μία εμπλοκή από την πλευρά της Τουρκίας.
Οι δύο στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε μία περιοχή στην οποία υπάρχει είσοδος παράτυπων μεταναστών και ακολούθησαν στίγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακινητές» υπογράμμισε ο κ.Καμμένος, ο οποίος τόνισε ότι μετά την ενημέρωση που θα κάνει στους Ευρωπαίους ομολόγους του, θα έχει συνάντηση με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, με την οποία θα συζητήσει τις εξελίξεις στην υπόθεση.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδη.
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές συνομίλησαν για το συντονισμό της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα (ΕΕ - ΗΠΑ - MED7 - Τριμερείς συνεργασίες) καθώς και για τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Τζανακόπουλος: Εκτιμούμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε διπλωματικό θρίλερ

Την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό θρίλερ που θα κρατήσει μήνες διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και στη δίκη τους στην Τουρκία.
«Εκτιμούμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό θρίλερ που θα κρατήσει μήνες.
Κάνουμε κινήσεις για να φέρουμε εις πέρας αυτή τη δύσκολη κατάσταση
Οι Έλληνες αξιωματικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.
 Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δικαστική διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί.
 Ευελπιστούμε ότι δεν θα δοθεί συνέχεια» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να πάρει.
Ο κ.Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως θα ήταν ακραία εκδοχή η απόδοση κατηγορίας για κατασκοπεία στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
«Μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το δικαστήριο δεν έχει δεχθεί την κατηγορία της κατασκοπείας.
 Μην προχωράμε με βάση υποθέσεις.
Ελπίζουμε ότι η Τουρκία δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.
«Δεν προέκυψε από την έρευνα κατηγορία για κατασκοπεία.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν προκύπτει τέτοια κατηγορία, αλλά δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σκόπιμα «άγνωστες» οι προθέσεις του Erdogan με «πιόνια» τους δύο Έλληνες αξιωματικούς

Η απόρριψη από το τουρκικό δικαστήριο του αιτήματος για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, επιβεβαίωσε το αρνητικό σενάριο και αφήνει αμφιβολίες για τις προθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν.
Το επόμενο που αναμένουν στο υπουργείο Εξωτερικών που χειρίζεται πλέον το ζήτημα είναι ο ορισμός της δικάσιμου για τους δύο αξιωματικούς.
Αξιολογούν δε ως θετική την δήλωση του αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης ότι δεν αποτελεί ζήτημα ανταλλαγής –με τους τούρκους στρατιωτικούς στην χώρα μας.
Επισημαίνουν ότι ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», και όχι με τη κατηγορία της κατασκοπίας.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι οι τούρκοι θα κάνουν το παιχνίδι τους και θα ταλαιπωρήσουν τους δύο αξιωματικούς μας, ωστόσο αποφεύχθηκε το χειρότερο που θα ήταν να τους δικάσουν για κατασκοπία.
Το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να αποδώσει τον χειρισμό της υπόθεσης στο υπουργείο Εξωτερικών, αφού για τους Τούρκους ο Πάνος Καμμένος είναι κόκκινο πανί.
Για τον ίδιο λόγο άλλωστε επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του είχε μόνο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ –δύο φορές-, και δηλώσεις έκανε μόνο ο Φώτης Κουβέλης.
Καθώς όμως το υπουργείο Εξωτερικών συνδέει την συμπεριφιρά των Τούρκων με την εν γένει αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική τους ο υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του απηύθηνε προειδοποιήσεις προς την Τουρκία.
Σημείωσε ότι είναι το κύριο πρόβλημα στην περιοχή «από μία αίσθηση που έχει ότι μπορεί να ανοίγει μέτωπα παντού, ότι μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο...».
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει η αναφορά του ότι  «...απευθυνόμενος και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πω ότι, μαζί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που αφορούν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και ούτω το κάθε εξής, πρέπει να τίθενται και τα κριτήρια της διεθνούς παρουσίας του υποψήφιου κράτους-μέλους ή του κράτους-μέλους που θέλει ειδικές τελωνειακές διασυνδέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δηλαδή ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο κράτος να ακολουθεί επιθετική εξωτερική πολιτική, να μην σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να θέλει να αγνοεί και να παρακάμπτει το Δίκαιο της Θαλάσσης».
Εφόσον συνεχίσει στη ίδια γραμμή θα συνιστά αναθεώρηση του δόγματος της ελληνοτουρκικής φιλίας και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 6 Μαρτίου 00:06)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης