Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Ανακαλύπτουν» τα διαμάντια της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης περισσότεροι μεγάλοι επενδυτές

tags :
«Ανακαλύπτουν» τα διαμάντια της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης περισσότεροι μεγάλοι επενδυτές
Ποιες εταιρείες εμφάνισαν EBITDA άνω των 3 εκατ. ευρώ στη χρήση 2016 – Ποιες θα μπορούσαν να χρειαστούν «λευκό ιππότη»
Μπορεί να πέρασε «στα ψιλά» αλλά πρόκειται για μία σημαντική δήλωση που δείχνει πως το ταμπλό του ΧΑ έχει τελικά περισσότερες από 25-30 επιλογές που προτιμούν στην πλειονότητά τους οι μεγάλοι παίκτες.
Ο Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EOS Capital Partners δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως επικεντρώνονται σε εταιρείες με EBITDA άνω των 3 εκατ. ευρώ που έχουν προοπτικές ανάπτυξης.
Μάλιστα ανέφερε πως οι τράπεζες θα αναζητήσουν λευκούς ιππότες για να βάλλουν κεφάλαια και να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια κάνοντας και διαγραφές.
Αν όντως υπάρξει τέτοια εξέλιξη στο μέλλον, που ήδη έχει φανεί από κάποιες συμφωνίες που έχουν κάνει τράπεζες με εισηγμένες που είχαν μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό, θα ωφελήσει αρκετές εταιρείες καθώς θα μειώσουν τον τραπεζικό τους δανεισμό και άρα θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα μέσω μείωσης τόκων.
Το Bankingnews.gr με αρκετά άρθρα τα τελευταία έτη έχει παρουσιάσει σειρά καλών εταιρειών που άντεξαν στην κρίση και εμφανίζουν ισχυρά αποτελέσματα, διαθέτοντας παράλληλα προοπτικές και που βρίσκονται χαμηλά στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Σημειώνεται πως ήδη κάποια funds ή και μεγάλοι οίκοι έχουν τοποθετηθεί σε μικρομεσαίες εταιρείες του ΧΑ όπως για παράδειγμα η Vanshap Capital Value Fund πρόσφατα στην Πετρόπουλος, ή το deal στην Κορρές με τη Morgan Stanley.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 2016 αφού ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί αυτά του 2017, περίπου 60 εισηγμένες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης διαθέτουν EBITDA άνω ή λίγο κάτω των 3 εκατ. ευρώ, με αρκετές εξ αυτών να χρειάζονται ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να μειωθεί ο τραπεζικός δανεισμός.
Forthnet, Frigoglass, Σφακιανάκης, Euromedica για παράδειγμα έχουν υψηλό EBITDA αλλά δεν είναι αρκετό ώστε να δώσει κέρδη στους μετόχους, αφού τα δάνεια είναι υψηλά και οι τόκοι «τρώνε» μεγάλο μέρος των EBITDA.
Κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις δανείων με ενέσεις ρευστότητας.
Άλλες εταιρείες όπως Κρι-Κρι, Έλτον, Πετρόπουλος, AS Company, Καράτζης, Κλουκίνας-Λάππας, Profile, δεν έχουν θέματα δανεισμού και δεν θα χρειάζονταν λευκό ιππότη, αλλά θα μπορούσαν να αυξήσουν τη διασπορά μέσω κάποιων placements.
Η Ικτίνος από την άλλη θέλει να υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο στην Κρήτη και αναζητά, επενδυτές.
Βιοκαρπέτ και Αλουμύλ Μυλωνάς έχουν σημαντική έκθεση σε τραπεζικά δάνεια και θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους αν γινόταν συμφωνία εισόδου «λευκού ιππότη» με παράλληλες «ελαφρύνσεις» από τις τράπεζες.




Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης