Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dalio (Bridgewater): Απόλυτα ολέθριος για την παγκόσμια οικονομία ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Dalio (Bridgewater): Απόλυτα ολέθριος για την παγκόσμια οικονομία ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας
Η επιβολή των δασμών από την κυβέρνηση Trump και ο φόβος για επιθετική αντίδραση της Κίνας
Τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες που θα έχει ένας εμπορικός πόλεμος, κυρίως εάν αυτός ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, τονίζει σε άρθρο του ο Ray Dalio,  ιδρυτής της Bridgewater Associates, ενός εκ των κορυφαίων hedge fund παγκοσμίως.
Ο Dalio εξετάζει γενικά τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου, μετά την προαναγγελία του Donald Trump ότι θα επιβληθούν δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.
Όπως τονίζει «οι αντιδράσεις των αγορών στους νέους δασμούς και κυρίως στο ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Για εμένα αποτελεί μία υπενθύμιση της ανάλογης αντίδρασης που είχαν οι αγορές όταν υπήρξαν υπόνοιες για την πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ Β. Κορέας και ΗΠΑ.
Οι αγορές αντέδρασαν, αλλά με τρόπο ο οποίος έδειχνε ότι δεν πίστευαν πραγματικά στην πιθανότητα ενός τέτοιου πολέμου.
Μπορεί να μην είμαι γεωπολιτικός αναλυτής, αλλά έχω ορισμένες βασικές ιδέες, με δεδομένο ότι έχω ζήσει τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ.
Οι Κινέζοι διαπραγματεύονται μέσω της αρμονίας και όχι μέσω της επίθεσης.
Αυτό μέχρι να τους πιέσεις να επιτεθούν και τότε γίνονται απόλυτα επιθετικοί εχθροί.
Οι Κινέζοι έχουν πιο μακροχρόνια στρατηγική σε σύγκριση με τους Αμερικανούς, οι οποίοι είναι πιο επιθετικοί και ως εκ τούτου ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν μία σύγκρουση είναι εντελώς διαφορετικός.
Οι Κινέζοι προτιμούν να διαπραγματεύονται προκειμένου να βρουν τι θέλουν οι άλλοι, ενώ είναι έτοιμοι να ανταλλάξουν κάτι με τους απέναντί τους, εάν και αυτοί πράξουν το ίδιο.
Επειδή ΗΠΑ και Κίνα έχουν πολλά να ανταλλάξουν, τότε υπάρχει μία ευκαιρία αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί να αποτελέσει μία νικηφόρα διαδικασία και για τις δύο πλευρές.
Ως εκ τούτου είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης Trump να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς επιθυμεί και εάν δεν μπορεί καλό θα είναι να μην καταστεί επιθετική.
Σαφώς το εμπόριο είναι μία εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία.
Ευελπιστώ, όμως, ότι τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις επιπτώσεις που θα έχει ένας εμπορικός πόλεμος όχι μόνο στις δικές του αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Επίσης ελπίζω όλη αυτή η φασαρία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα να είναι μόνο λεκτική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση καλύτερα θα είναι να αρχίσουμε να ανησυχούμε και μάλιστα σοβαρά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης